Draží se jedna z nejcennějších bankovek Česka. Unikátů je více, možná je máte doma

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
15. 11. 2020 15:53
Pětitisícová státovka patří k nejvzácnějším československým papírovým platidlům. Po 26 letech nyní míří opět do aukce s vyvolávací cenou milion korun. Konečná cena se může vyšplhat až na čtyřnásobek. Podívejte se i na další vzácné bankovky, které z vás mohou udělat boháče.
Nejvzácnější bankovky
Nejvzácnější bankovky | Foto: Bankovky.com

Cena vzácných kousků roste rychle

Sběratelé mincí jsou numismatici, sběratelé bankovek a papírových platidel zase notafilisté. A řada z nich bude 20. listopadu sledovat na platformě LiveBid.cz internetovou aukci, kde se bude dražit jedna z našich nejvzácnějších státovek.

Pětitisícová státovka, tedy bankovka vydaná státem, nikoliv národní bankou, z 15. dubna 1919 byla v oběhu do roku 1921. Zajímavostí je, že po dlouhou dobu se ve sběratelských kruzích vědělo jenom o sedmi exemplářích, až v roce 1990 se potvrdila existence patnácti kousků a v roce 2003 dokonce dvaceti šesti.

Cena startuje na milionu korun, konečná cena bude ale mnohem vyšší, podle odhadů by se mohla vyšplhat až na čtyři miliony.

"V současné době je těchto sběratelsky mimořádně ceněných pětitisícovek v soukromých a veřejných sbírkách na území České republiky a v zahraničí pouhých 36. Mezi samotnými sběrateli je však jenom 13 kusů, zbylé exempláře vlastní právnické osoby, u kterých se nedá očekávat, že by se dostaly na sběratelský trh," říká Aleš Kohout z aukční společnosti Bankovky.com, která aukci pořádá.

 

Právě se děje

Další zprávy