ČSOB odmítala lidem vyměňovat poškozené bankovky. Musí zaplatit pokutu 1,5 milionu

ČTK ČTK
7. 9. 2020 13:45
Československá obchodní banka (ČSOB) dostala od České národní banky pokutu 1,5 milionu korun za to, že v některých pobočkách v letech 2018 a 2019 nevyměnila poškozené bankovky. Zároveň ČNB zjistila, že banka nezajistila u některých pracovníků, aby byli držiteli osvědčení o absolvování odborného kurzu o rozpoznávání bankovek a mincí podezřelých z padělání nebo pozměňování.
Foto: archiv HN

ČNB v rozhodnutí uvedla, že má za prokázané, že celkově v 51 ze 153 případů ČSOB nevyměnila běžně poškozené bankovky. Tím tak banka nesplnila svoji povinnost podle zákona o oběhu bankovek a mincí. "Tímto se účastník řízení nesporně dopustil přestupku podle zákona o oběhu bankovek a mincí," uvedla centrální banka.

ČNB dále konstatovala, že banka nezajistila, aby osoby, které při zpracování tuzemských bankovek a mincí posuzovali jejich pravost nebo vraceli přijaté bankovky nebo mince do oběhu, byli držiteli osvědčení o absolvování odborného kurzu, který vyžaduje zákon.

ČSOB uvedla, že rozhodnutí obdržela a pokutu ve stanoveném termínu uhradí.

ČSOB patří mezi největší tuzemské banky. Skupině ČSOB v pololetí klesl čistý zisk v meziročním srovnání o 68 procent na 3,5 miliardy Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy