Výše půjčky od EK nemusí být konečná, rámec schválený vládou se dolaďuje

ČTK ČTK
29. 7. 2023 7:09
Výše půjčky od EK nemusí být konečná, rámec schválený vládou se dolaďuje

Výše 137,4 miliardy korun u plánované půjčky od Evropské komise pro ČR ještě nemusí být konečná. Vláda v červnu schválila rámec, který se nyní dolaďuje ve spolupráci s Evropskou komisí. Ta by se měla vyjádřit do poloviny září. ČTK to v rozhovoru řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Doufá, že Rada EU výsledek schválí v co nejbližším možném termínu, aby mohly peníze z půjčky i z aktualizovaného Národního plánu obnovy ovlivnit ještě letošní státní rozpočet.

"Smysl byl posílit zdroje na to, abychom lépe mohli reagovat na vývoj některých situací, počínaje inflací, konče energetickou krizí," uvedl Dvořák. Konečná výše může být ovlivněna nejen vyjádřením Evropské komise, ale zejména i vnitropolitickou debatou české vlády, míní. "Objevují se tam další a další věci, které ještě potřebují doladit," řekl ministr.

Komise od vlády dostala seznam titulů, které chce Česko z půjčky podpořit. Konkrétních opatření jsou přes dvě stovky. Jednou z prioritních oblastí je podle Dvořáka výchova a vzdělávání. "Současná situace při přijímacích pohovorech ukázala, že máme deficit, který nevzniknul letos, vznikal dlouhodobě. Pan ministr (školství Mikuláš) Bek měl ambici problém vyřešit co nejrychleji," uvedl Dvořák.

Dalšími prioritami s ohledem na půjčku jsou podle něj politika dostupného bydlení, sociální a zdravotní péče či energetické úspory. "Když začala válka na Ukrajině, ukázalo se v plné nahotě, že jsme zaspali, že jsme dlouhodobě spoléhali na to, že laciný plyn a ropa z Ruska jsou řešením. Ukázalo se, že není, čili rychle doháníme deficity v obnovitelných zdrojích energie, zateplení, v úsporách energetické spotřeby," sdělil ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy