Vláda zřejmě bude moci zvyšovat jmění státních podniků, i kvůli poště

ČTK ČTK
12. 7. 2023 10:41
Vláda zřejmě bude moci zvyšovat jmění státních podniků, i kvůli poště

Vláda zřejmě bude moci zvyšovat základní jmění státních podniků, pokud si takový krok vyžádají bezpečnostní zájmy státu nebo zajištění důležitých veřejných potřeb. Předpokládá to novela o státním podniku, kterou ve středu schválila Sněmovna. Opoziční hnutí ANO neprosadilo pozměňovací návrh, aby o navyšování jmění rozhodovalo místo vlády plénum dolní komory. Úpravu zákona kabinet předložil i s ohledem na situaci ztrátové České pošty, kterou po zrušení skoro desetiny poboček a propouštění čeká celková reorganizace. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Státních podniků v Česku v současnosti existuje šest desítek. Zákon nyní neumožňuje navyšování jejich základního jmění podobným způsobem, jako je to možné u akciových společností, tedy novým vkladem vlastníků nebo vydáním nových akcií. Podle novely bude možné základní jmění státního podniku zvýšit rozšířením okruhu státního majetku, s nímž má státní podnik právo hospodařit. V praxi to podle důvodové zprávy bude zpravidla převedením peněz.

Na potřebu novelizace poukázala podle ministerstva vnitra jako předkladatele návrhu současná situace České pošty. Podnik od července zrušil 300 ze současných 3200 poboček a propustí část zaměstnanců. Následná transformace podniku si podle dřívějších informací vyžádá od státu investici 4,5 miliardy korun a další dvě miliardy bude pošta hradit z úvěrů. Státní podpora se bude skládat z navýšení základního jmění o dvě miliardy korun, transformačního příspěvku 1,5 miliardy korun a vkladu jedné miliardy korun do nově vznikající samostatné akciové společnosti Balíkovna.

 

Právě se děje

Další zprávy