Vláda ve středu schválila půlmiliardové odškodné pro ovocnáře za jarní mrazy

ČTK ČTK
4. 9. 2024 16:18
Vláda ve středu schválila půlmiliardové odškodné pro ovocnáře za jarní mrazy

Pěstitelé ovoce mohou získat mimořádnou podporu téměř půl miliardy korun za škody, které jim způsobily jarní mrazy. Vláda dnes schválila příslušný program, uvedl na síti X ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).Ovocnáři podle něj budou moct začít o podporu žádat nejpozději 15. října, termín pro podání žádostí bude do 31. října. Peníze se budou vyplácet od prosince, zemědělci by je měli dostat nejpozději do konce ledna příštího roku.

Státní zemědělský intervenční fond, který spravuje evropské zemědělské podpory, rozdělí mezi ovocnáře patnáct milionů eur (zhruba tři sta osmdesát milionů korun) z unijního rozpočtu a sto milionů korun, které přidá Česko, přičemž polovinu poskytne ze svých zdrojů ministerstvo zemědělství a dalších padesát milionů půjde z národního rozpočtu. Část z peněz fond vyplatí také na zmírnění dopadů letošních jarních mrazů v lesních školkách.

Výborný následně na tiskové konferenci po jednání vlády zopakoval, že peníze dostanou ovocnáři, kteří evidují minimálně polovinu škod. Podle něj to je zhruba šest set subjektů. Při vyplácení podpory stát zvýhodní pěstitele se sjednaným pojištěním, ostatním bude podpora zkrácena o polovinu. Kolik žadatelů dosáhne na plnou výši podpory, zatím ministr nedokázal upřesnit.

 

Právě se děje

Další zprávy