Vláda navrhla snazší výpověď smluv na energie se spotovými cenami

ČTK ČTK
14. 9. 2022 10:58
Vláda navrhla snazší výpověď smluv na energie se spotovými cenami

Spotřebitelé by mohli už během jednoho měsíce vypovědět smlouvy na dodávky elektřiny a plynu v případě, že za tyto energie platí ceny odvozené nebo přímo závislé od cen na burzách, tedy takzvané spotové ceny. Navrhla to vláda v novele energetického zákona, kterou předložila poslancům. Jde o novelu, která má vládě umožnit, aby stanovila maximální ceny plynu a elektřiny. Sněmovna ji má schvalovat v pátek zrychleně ve stavu legislativní nouze. Opatření má víc chránit spotřebitele. Ceny elektřiny na burzách v poslední době dosahovaly rekordních hodnot.

Právo vypovědět smlouvu se spotovými cenami během měsíce budou mít pouze spotřebitelé, tedy nikoli například firmy. Bude se to týkat smluv na dobu určitou i neurčitou. Vláda uvádí, že toto opatření má zajistit účinnou ochranu zranitelných zákazníků před kontrakty, které mohou podléhat cenovým výkyvům z důvodu nestability trhů.

"Vzhledem k tomu, že se cena elektřiny nebo plynu odvíjí od trhových cen, není opodstatněné v případě výpovědi nutit zákazníka setrvat ve smluvním vztahu po delší dobu," stojí v důvodové zprávě.

Pokud bude ve smlouvě ujednání, které umožní dodavateli změnit sjednanou cenu elektřiny nebo plynu na cenu podle vývoje na burze, a to bez výslovného souhlasu spotřebitele, nebude se k takovému ujednání přihlížet.

 

Právě se děje

Další zprávy