Veterináři kontrolovali maso v tržnici SAPA, pochybení našli v šesti z deseti případů

ČTK ČTK
17. 10. 2021 9:48
Veterináři kontrolovali maso v tržnici SAPA, pochybení našli v šesti z deseti případů

Veterináři dohromady s policií a celní správou letos desetkrát zkontrolovali provozovny nebo přepravu potravin živočišného původu ve vietnamské tržnici SAPA v pražské Libuši. V šesti případech z toho zjistili závady, sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Naposledy šlo v tomto týdnu o nalezení 4,5 kilogramu mletého masa a 20 kilogramů vepřových kolen, které byly neznámého původu.

Z letošních šesti zjištění se pětkrát uložilo opatření na místě. "Ta se týkala buď nařízení neškodného odstranění produktů nebo zákazu činnosti skladování s distribucí potravin živočišného původu," vysvětlil Majer. Nejčastější prohřešky byly právě přeprava potravin neznámého původu, ale také se smyslovými změnami nebo porušení chladírenského řetězce.

Nyní tam našli potraviny neznámého původu, které byly vyrobené bez řádné registrace a systému kontroly bezpečnosti potravin. "Inspektoři na místě produkty znehodnotili obarvením a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele s nímž bude zahájeno správní řízení o pokutě," doplnil. Pokuta může činit podle zákona až 50 milionů korun, za podobné prohřešky ji většinou však veterináři ukládají v řádu desítek tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy