Valašské Meziříčí zvýší od příštího roku daň z nemovitosti obchodním řetězcům

ČTK ČTK
18. 9. 2023 15:19
Valašské Meziříčí zvýší od příštího roku daň z nemovitosti obchodním řetězcům

alašské Meziříčí na Vsetínsku zvýší od příštího roku daň z nemovitosti obchodním řetězcům na území města. Koeficient pro výpočet daně z nemovitosti se zvýší z hodnoty dva na maximální hodnotu pět. Do městské pokladny by to mohlo přinést až pět milionů korun ročně. Zastupitelé města dnes schválili vydání obecně závazné vyhlášky o stanovení koeficientů pro výpočet daně z nemovitých věcí. Pro ostatní pozemky a stavby bude dále platit koeficient dva.

Daň z nemovitosti je příjmem obcí, které si také mohou upravovat její výši. Ústavní soud v červenci potvrdil, že obce mohou zatížit vyšší daní konkrétní podnikatelské nemovitosti, například tovární areály, které produkují hluk, znečištění a mají další negativní vlivy. Na začátku září rozhodli o zvýšení daně z nemovitých věcí obchodním řetězcům od příštího roku zastupitelé Vsetína. Důvodem je vysoká dopravní zátěž a náklady města s tím související. Vyhláška bude platná od začátku příštího roku.

"Obchodní centra, kterých máme několik ve Valašském Meziříčí, zatěžují dopravu v našem městě nad snesitelnou úroveň. Negativní externality, které souvisejí s dopravou, znečisťováním ovzduší, jsou veliké. Navíc tato centra zdaňují své zisky často mimo Českou republiku, nijak se nepodílejí na sportovním, kulturním životě v našem městě, proto jsme se rozhodli zdanit několik obchodních center vyšší daní z nemovitosti," řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu starosta Robert Stržínek (ANO).

 

Právě se děje

Další zprávy