V první den uvedení nového iPhonu se prodaly stovky kusů, někteří prodejci hlásí vyprodáno

ČTK ČTK
3. 11. 2017 20:34
V první den uvedení nového iPhonu X na trh prodali tuzemští obchodníci stovky modelů, někteří dokonce vyprodali všechny modely, které v prvním přídělu měli, mezi nimi například Vodafone. Cena nového iPhonu začíná na 29 990 korunách, překupníci jej prodávají i o patnáct tisíc dráž. Zákazníci si však připlatí i na Alze, kde přebytek objednávek řeší zdražením o patnáct tisíc, v dalších dnech bude přirážka o tři tisíce klesat.
Apple začal prodávat iPhone X. Čekaly na něj davy lidí | Video: Miloš Čermák

Praha  - Čeští obchodníci v pátek prodali stovky telefonů iPhone X, který byl celosvětově uveden do prodeje. Někteří distributoři první příděl očekávaného modelu během dne vyprodali. Vyplývá to z informací firem.

Cena nového iPhonu na oficiálních českých stránkách firmy Apple začíná na 29 990 Kč za verzi s pamětí 64 GB, telefon s 256 GB stojí 34 490 korun. Překupníci nový iPhone nabízí na internetu i o 10 000 až 15 000 korun dráž.

Příchodu modelu X předcházelo před měsícem uvedení iPhonu 8. Zájem o něj byl ale slabší, než u předchozích modelů, právě kvůli očekávanému pátečnímu příchodu dalšího telefonu firmy Apple.

"Apple dodal kolem 300 telefonů v mixu všech variant a všechno je již vyprodáno. Vodafone předobjednávky nedělal, takže si mohl telefon zakoupit úplně každý, nebylo žádné omezení," řekla mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Obchodní řetězec Datart v rámci první vlny uspokojil pouze část předobjednávek. "Zákazník si sice u nás hned v tuto chvíli iPhone X nekoupí, může si ho ve vybraných prodejnách prohlédnout, vyzkoušet a případně přeobjednat. Všechny předobjednávky telefonů iPhone X vyřizujeme postupně," uvedla mluvčí Iva Pavlousková.

T-Mobile spojil možnost pořízení nového telefonu s nutností uzavřít nebo prodloužit smlouvu. Do odpoledne podle Lukáše Hrabala z tiskového oddělení prodal zhruba 100 nových telefonů. Největší zájem je o iPhone X 64GB - šedý. Na pobočkách operátora je telefon stále k dostání.

Největší obchodník s elektronikou Alza.cz řeší převis poptávky zdražením. iPhone X byl v pátek dražší o 15 000 korun, což byl příspěvek na charitu. V dalších dnech bude přirážka klesat o 3000 Kč.

"Každý zákazník, který je ochoten si zboží zakoupit v charitativní aukci, si může iPhone vyzvednout ještě dnes v pražských Holešovicích. O zboží v aukci je větší zájem, než jsme čekali - celkem bylo objednáno přes sto kusů a například iPhone X 256GB vesmírně šedý je vyprodán," uvedl projektový manažer Jaroslav Kotapis.

Nový iPhone X přichází deset let po prvním přístroji iPhone, který pomohl Applu stát se největší technologickou společností na světě. Přístroj iPhone X nemá displej z tekutých krystalů (LCD), ale displej OLED, který využívá technologii organických elektroluminiscenčních diod a poskytuje jasnější barvy a větší kontrast. S pomocí kamer je schopen rozeznat obličej uživatele a díky tomu se odemykat. Přístroj už nemá domovské tlačítko, takzvaný home button, které bylo dosud charakteristickým znakem iPhonu. Místo toho lze telefon uvést do provozu poklepáním na obrazovku.

Nový telefon od Applu je obří skok pro jablíčkáře. OLED obrazovka, bezdrátové dobíjení a kompaktní design jsou jedna věc, druhou je chybějící čtečka. | Video: Otakar Schön
 

Právě se děje

Další zprávy