V rámci oslav revoluce se v neděli rozezní všechny telefonní budky v Česku

ČTK ČTK
13. 11. 2019 15:42
V neděli 17. listopadu se u příležitosti 30. výročí sametové revoluce v celé zemi postupně rozezní všechny telefonní budky. Po zvednutí sluchátka se ozve autentický záznam z listopadových demonstrací doplněný krátkým vzkazem. Informovala o tom společnost 02, která budky v Česku provozuje.
Foto: Vojtěch Marek

V Česku nyní funguje téměř 4000 veřejných telefonních automatů, ke konci roku ale O2 jejich počet sníží téměř na čtvrtinu. Od ledna jich bude 1150, uvedl operátor.

Nedělní akce je součástí dlouhodobého projektu O2 Svoboda není samozřejmost, kterou firma připomíná revoluci 1989 i důležitost boje za svobodu a demokracii.

"Zatímco v dnešní době telefonní budky téměř nikdo nepoužívá, před třiceti lety, kdy nebyly žádné mobily a na pevnou linku se čekalo i několik let, měly pro spojení s okolím nenahraditelnou roli. Proto jsme se rozhodli je do naší kampaně symbolicky zapojit," uvedl David Daneš z O2.

Většinu veřejných automatů v současné době vzhledem k masovému rozšíření mobilních telefonů už podle společnosti O2 téměř nikdo nepoužívá, budky se navíc často stávají terčem vandalů.

O2 v projektu Svoboda není samozřejmost připomíná nedocenitelnou hodnotu, kterou měl za minulého režimu telefonní kontakt s blízkými v emigraci. V dnešní době svobodného cestování a on-line komunikace je to hlavně pro mladou generaci už nepředstavitelná věc.

"Dnes se můžeme během pár vteřin spojit s kýmkoli na druhém konci světa a svobodně překračovat hranice. Před rokem 1989 ale kontakt s blízkými v zahraničí jednoduchý rozhodně nebyl. Pro rodiny rozdělené emigrací byl telefonní hovor často jediným způsobem, jak se spojit s blízkými. Telefonát tak měl pro stovky tisíc Čechů nedocenitelnou hodnotu," připomněl Daneš.

Třicet let staré události, které vyústily v pád komunistického režimu, připomenou v neděli symbolicky v 17:11 také kostelní zvony, které se rozezní v celém Česku. Ve stejný čas zazní z většiny rozhlasových stanic píseň Modlitba pro Martu, která se stala jedním ze symbolů revoluce.

 

Právě se děje

Další zprávy