Na Oktoberfest bez batohů a velkých tašek. Pivo je znovu dražší, poprvé lze zaplatit mobilem

ČTK ČTK
16. 9. 2017 13:03
V Mnichově začal 184. ročník pivního festivalu, provází jej zvýšená bezpečnostní opatření.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Mnichov - Slavnostním naražením prvního sudu začal dnes v poledne 184. ročník mnichovského Oktoberfestu. Tradiční pivní festival má i přes přísnější bezpečnostní opatření a stále dražší pivo navštívit až šest milionů lidí. Své brány letošní Oktoberfest uzavře 3. října.

Mnichovský primátora Dieter Reiter podle tradice narazil první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Na dva údery zarazil pípu dřevěnou palicí do sudu, a pak už mohl zvolat "O'zapft is!" (Je naraženo). Další Reiterovou slavnostní povinností byl přípitek se šéfem bavorské vlády Horstem Seehoferem, a pak už stanem zněla oblíbená píseň pivních festivalů Ein Prosit (Na zdraví).

Po naražení prvního sudu se roztočily i další pípy a zlatavého moku se dočkaly tisíce návštěvníků, z nichž se část u vchodů do areálu Tereziánské louky tísnila už před jeho otevřením v devět ráno. Většina dnešních návštěvníků dorazila ve slavnostním oblečení - ženy v pestrobarevných dirndlech a muži v kožených kalhotách.

Nejlevnější litrový tuplák stojí 10,60 eura (277 korun), ten nejdražší přijde na 10,95 eura (286 korun). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 až 10,70 eura. I když se cena piva v posledních letech pravidelně zvyšuje, očekávají i letos pořadatelé Oktoberfestu spotřebu téměř sedmi milionů litrů zlatavého moku.

Poprvé za něj mohou návštěvníci platit mobilním telefonem, což jim umožňuje nová aplikace. Další aplikace zase slouží jako průvodce areálem Tereziánské louky a usnadňuje třeba hledání volných míst v pivních stanech, kterých jsou více než tři desítky.

Velkým tématem je i letos bezpečnost. Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už loni. Letos se i v důsledku prosincového teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně, který si vyžádal 12 životů a desítky zraněných, ještě o něco zvýšila.

Celý areál festivalu je oplocen a lidé, které u vstupu čekají kontroly, si do něj nemohou vzít batoh ani velkou tašku. Na bezpečnost dohlíží na 600 policistů a téměř čtyři desítky kamer. Přísnější pravidla letos platí i pro zásobovací vozy, které musejí areál každý den opustit dříve, než do něj vstoupí první návštěvníci. Nad místem platí zákaz létání, který se týká i bezpilotních strojů.

Koho přísnější bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat každý všední den od deseti dopoledne do půl jedenácté večer. O víkendech je možné s degustací začít už o hodinu dříve. Vedle piva na návštěvníky čekají typické pochutiny v podobě preclíků, klobás či grilovaných kuřat a také atrakce, jako jsou kolotoče a horské dráhy.

Počátek pivních slavností spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Dva Syřané založili vlastní pivovar. Pivo vaří podle českého know-how. | Video: Asociated Press
 

Právě se děje

Další zprávy