USA uvalily sankce na ruské plavidlo a dvě firmy spojené s plynovodem Nord Stream 2

ČTK ČTK
20. 8. 2021 22:29
USA uvalily sankce na ruské plavidlo a dvě firmy spojené s plynovodem Nord Stream 2

Spojené státy uvalily sankce na jedno ruské plavidlo a dvě firmy spojené s plynovodem Nord Stream 2. Oznámil to americký ministr zahraničí Antony Blinken. Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Spojené státy projekt dlouhodobě kritizují, protože plynovod podle nich zvýší politický a ekonomický vliv Ruska na Evropu. Trasa plynovodu navíc obchází Ukrajinu, která tak zřejmě přijde o poplatky za tranzit ruského plynu, připomněla agentura Reuters.

Americký prezident Vladimir Putin po pátečním setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou uvedl, že k dokončení plynovodu Nord Stream 2 již zbývá postavit jen posledních 15 kilometrů. Zároveň slíbil, že Rusko dodrží své závazky ohledně tranzitu plynu přes Ukrajinu. Rusko je podle něj rovněž připraveno přepravovat plyn přes Ukrajinu i po roce 2024, kdy vyprší nynější tranzitní dohoda, ale nejprve musí vědět, kolik plynu budou evropští odběratelé potřebovat.

"Potřebujeme od evropských partnerů odpovědi na to, jaké množství jsou připraveni nakupovat," řekl Putin. "Nemůžeme podepsat tranzitní smlouvu, pokud nemáme dodavatelské kontrakty se zákazníky v Evropě," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy