Úřad se zastal firmy, která se soudí s vnitrem o vyloučení ze soutěže

ČTK ČTK
19. 11. 2015 15:45
Ministerstvo vnitra neoprávněně vyloučilo firmu ha-vel internet z dvanácti elektronických aukcí. Toto rozhodnutí teď musí zrušit, konstatoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Firma se bránila tím, že služby dodala přesně tak, jak byly specifikovány ve veřejné zakázce.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo vnitra neoprávněně vyloučilo ostravskou firmu ha-vel internet z 12 elektronických aukcí na dodávku internetového připojení pro policejní služebny v Česku. Vnitro teď musí toto rozhodnutí zrušit. Vyplývá to z verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který už je pravomocný.

Firma se chce s ministerstvem soudit o 5,5 milionu korun kvůli třem stejným zakázkám, které získala. Vyjádření vnitra ČTK zjišťuje.

Spor mezi firmou a ministerstvem začal letos na jaře, kdy ministerstvo kvůli zakázcena připojení policejních služeben podalo na firmu trestní oznámení. Podle ministerstva se společnost zavázala, že zajistí technologii o frekvenčním pásmu 10,5 GHz, případně bezdrátovou technologii ve frekvenčním pásmu 17 GHz. Místo toho použila bezdrátovou přístupovou technologii ve frekvenčním pásmu 5 GHz.

Vnitro tvrdilo, že jde o negarantovanou Wi-Fi technologii, která nedostačuje. Protikorupční policie však trestní oznámení odložila, firma případ poslala k soudu a požaduje odškodné. V zakázce za deset milionů korun šlo o připojení 50 policejních služeben na Moravě a Vysočině, napsaly nedávno Hospodářské noviny. Firma se bránila tím, že služby dodala přesně tak, jak byly specifikovány ve veřejné zakázce.

Trestní oznámení vnitro podalo kvůli třem aukcím, v kterých firma vyhrála. Podle jednatele společnosti Pavla Halfara zvítězila s nejnižší cenou i v ostatních dvanácti, z kterých byla vyloučena. "Ministerstvo vnitra vůbec nemělo právo ptát se na technologie," řekl Halfar v reakci na rozhodnutí ÚOHS. Halfar je nyní zvědavý, jak se vnitro k rozhodnutí ÚOHS postaví. Jeho firma ale chce služby dodat. "Nemůžeme se dočkat," podotkl Halfar.

Společnost ha-vel internet působí v oblasti telekomunikačních služeb od roku 1996. Zaměstnává zhruba 60 lidí. K zákazníkům firmy patří podle jejího webu například ministerstvo financí, Celní správa ČR či Státní tiskárna cenin.

 

Právě se děje

Další zprávy