Turista z ciziny utratí v Česku 3500 korun denně, Číňané poprvé předběhli Rusy

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 9. 11. 2015 12:13
Do Česka letos přijelo rekordní množství zahraničních návštěvníků. Podle počtu přenocování vedou Němci před Slováky. Nejvýrazněji přibývá hostů z Číny a Jižní Koreje, naopak citelně ubylo Rusů. Celkové průměrné výdaje zahraničních turistů stouply o 18 procent na 3500 korun za den. Podle společnosti Global Blue utratili čínští turisté v Česku v letošním třetím čtvrtletí poprvé více než Rusové.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha – Do Česka přijelo za tři čtvrtletí letošního roku rekordních 21,1 milionu zahraničních návštěvníků, meziročně o 8,3 procenta více. Většinu z turistů tvořili jednodenní návštěvníci – 10,9 milionu. V hotelích, penzionech a kempech se ubytovalo 6,7 milionu hostů, dalších 1,6 milionu cizinců se ubytovalo jinde a 1,9 milionu využilo Česko jako tranzitní zemi. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) a agentury CzechTourism.

Celkové průměrné výdaje zahraničních turistů stouply o 18 procent na 3500 korun za den. Většina (64 procent) zahraničních turistů, kteří přijeli do ČR, se ubytovala v Praze.

Podle počtu přenocování vedou Němci (1,33 milionu nocí) před Slováky (429 tisíc), následují Poláci (401 tisíc), občané USA (397 tisíc) a Rusové (338 tisíc). Od ledna do září se počet ubytovaných návštěvníků z Německa zvýšil o 15,7 procenta oproti stejnému období loňského roku. Nejvýrazněji roste počet ubytovaných hostů z Číny (o 40,1 procenta) a Jižní Koreje (o 35 procent). Počet návštěvníků z Ruska výrazně klesá – ubytovalo se jich o 37,9 procenta méně než před rokem.

Do vývoje příjezdů zahraničních návštěvníků se promítla hlavně rostoucí poptávka turistů ze sousedních států platících eurem. "Kromě toho se projevil i dopad velkých akcí, jako bylo mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě, mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let či Plzeň - Evropské hlavní město kultury," dodala generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková.

Číňané už utratí víc než Rusové

Podle společnosti Global Blue utratili čínští turisté v Česku v letošním třetím čtvrtletí poprvé více než Rusové. Od července do září připadlo na čínské návštěvníky 33 procent celkové částky, kterou turisté ze států mimo EU v tuzemských obchodech nechali. Podíl Rusů klesl meziročně z 31 procent na 16 procent.

Průměrná výše nákupu stoupla meziročně u čínských turistů na 19 404 korun, u ruských na 7172 korun. "Průměrný nákup turisty z Hongkongu se meziročně zdvojnásobil na 28 000 korun, což je nejvyšší průměrná útrata turistů ze zemí mimo EU," uvedl jednatel společnosti Global Blue Jiří Macas. Firma zprostředkovává turistům ze zemí mimo EU vracení DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy