Za ubytování v hotelu skoro dvojnásobný poplatek. Šlechtová chce náhradu za fondy EU

ČTK ČTK
15. 10. 2015 15:45
Ministryně chce zvednout poplatek za lázeňský a rekreační pobyt na zhruba dvojnásobek. Změnit se mají také pravidla pro jeho výběr. Peníze by obcím zůstaly, musely by je však využít na podporu cestovního ruchu. Na tu totiž od roku 2015 nelze využít peníze z evropských fondů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce zvednout poplatek za lázeňský a rekreační pobyt na zhruba dvojnásobek. Místo současných maximálně 15 korun na jedno euro (zhruba 27 korun). Na dnešní tiskové konferenci k ročnímu působení v čele MMR to oznámila ministryně Karla Šlechtová (za ANO).

Nově by hoteliéři tento poplatek platili povinně, nyní jeho výši a povinnost odvodu určují obce. Kromě toho by ubytovatel povinně odváděl také poplatek z ubytovací kapacity, který nyní činí maximálně šest korun za využité lůžko a den.

Vybrané peníze by obcím zůstaly, musely by je však využít na podporu cestovního ruchu. MMR tím chce kompenzovat to, že v novém programovém období 2015-2020 nelze na podporu cestovního ruchu využít evropských fondů.

Ministerstvo by obcím poté nějaké peníze ještě přidalo. "Obce by nám nahlásily, kolik vybraly na poplatcích, a ministerstvo by jim přidalo jednou tolik. Pokud by například od hoteliérů vybrala obec deset milionů korun, tak jí ministerstvo pošle dalších deset milionů korun. Tyto peníze by obec musela využít na podporu cestovního ruchu," řekla Šlechtová.

Odkdy chce poplatky zvýšit, ministryně neuvedla. Není to totiž v kompetenci jejího ministerstva, změnit by se musel zákon o místních poplatcích. V následujícím období proto bude o této záležitosti diskutovat se svými partnery z vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy