Třinecké železárny loni dosáhly čistého zisku 2,78 miliardy korun

ČTK ČTK
30. 6. 2016 14:40
Největšímu výrobci oceli v Česku loni klesl čistý zisk o 270 milionů na 2,78 miliardy korun. Více než 66 procent své produkce Třinecké železárny exportovaly, zejména do Evropy. Nejprodávanějším výrobkem i nadále zůstává drát a tyčová ocel. V letošním roce společnost chystá investice o objemu 2,5 miliardy korun.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Třinecké železárny

Třinec - Hutní společnost Třinecké železárny dosáhla v loňském roce čistého zisku 2,78 miliardy korun. Oproti roku 2014 je to pokles o necelých 270 milionů korun. Tržby společnosti loni činily 36,921 miliardy korun, což bylo meziročně zhruba o miliardu méně. Sdělila to mluvčí podniku Petra Jurásková.

Huť loni vyrobila 2532 kilotun oceli (meziročně o osm kilotun méně). Podnik je největším výrobcem oceli v zemi. "V době, kdy jsou nadbytečné kapacity celosvětovým problémem, se nám daří využívat naše výrobní zařízení téměř na 100 procent, což je v této složité situaci na trhu v rámci Evropy unikátní," uvedl předseda dozorčí rady Tomáš Chrenek.

Podle místopředsedy dozorčí rady Jána Modera se na výsledku hospodaření pozitivně podepsal rok provozu modernizované kontidrátové trati. "Ta firmu dostala na absolutní světovou špičku ve výrobě válcovaného drátu," uvedl Moder. Za riziko ovšem považuje stále se zvyšující podíl exportu čínské oceli a případné uznání Číny jako tržní ekonomiky, což by mělo podle něj neblahé důsledky v podobě omezení výroby pro ocelářské společnosti ve všech zemích Evropy.

Více než 66 procent své produkce železárny exportovaly, zejména do zemí Evropy. Nejprodávanějším výrobkem zůstává drát a tyčová ocel. Válcovaného drátu loni firma prodala 937 kilotun, což bylo 39,4 procenta z celkových prodejů, tyčové a profilové oceli 571 kilotun. "Produkce kolejnic a železničního příslušenství činila loni 278 kilotun, z nichž přibližně 80 procent putovalo do zahraničí," uvedla Jurásková.

V loňském roce železárny proinvestovaly 2,406 miliardy korun, přičemž 888 milionů z toho tvořily dotace na dokončení ekologických staveb. "V letošním roce firma plánuje desítky investičních akcí v celkovém objemu téměř 2,5 miliardy korun. K těm nejvýznamnějším patří dokončení modernizace koksové baterie, výstavba dvou nových žíhacích pecí, rekonstrukce plynočistírny a výstavba nového ohřívače větru," uvedla mluvčí.

V Třineckých železárnách pracuje přes 7000 lidí, a to včetně provozů v Ostravě-Vítkovicích, Starém Městě u Uherského Hradiště a Závodu sochorová válcovna v Kladně. I s dceřinými firmami mají Třinecké železárny okolo 10 000 zaměstnanců. Jediným akcionářem je mateřská společnost Moravia Steel miliardáře Chrenka.

 

Právě se děje

Další zprávy