Těžba dřeva v Česku byla loni třetí nejvyšší, lesů přesto přibývá

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
6. 6. 2017 11:20
Růst do značné míry zapříčinila nahodilá těžba za účelem zpracování seschlých, nemocných nebo polámaných stromů. Lesní pozemky se nicméně i nadále rozšiřují - loni o 1500 hektarů na 2,7 milionu hektarů, což je 34 procent celkové výměry ČR.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Těžba dřeva v českých lesích se loni meziročně zvýšila o devět procent na 17,6 milionu metrů krychlových bez kůry. Jde o třetí nejvyšší hodnotu za dobu sledování, uvedl dnes Český statistický úřad. Skoro osm desetin vytěženého dříví tvořil smrk, dále se pak kácely borovice a buk.

Růst objemu do značné míry zapříčinila nahodilá těžba - tedy těžba za účelem zpracování seschlých, nemocných nebo polámaných stromů, loni stoupla o 1,2 milionu kubických metrů na 9,4 milionu.

"Během posledních let se na stavu lesů podepisuje sucho a činnost škůdců, například lýkožrouta nebo václavky. Vlivem těchto faktorů chřadnou smrkové porosty hlavně na Moravě a ve Slezsku. Kvůli tomu přibývá nahodilých těžeb," vysvětlila předsedkyně úřadu Iva Ritschelová.

To potvrzují i údaje Lesní ochranné služby, která loni zaevidovala rekordní objem vytěženého kůrovcového dříví. Šlo o tři miliony metrů krychlových, což je dvojnásobek předloňských hodnot.

Údaje, které odborníci získávají od lesních správ a vlastníků lesů, jsou přibližně ze 70 procent Česka, ze zbylých 30 procent republiky tyto údaje nemají. Po přepočtu na celý stát by tak mohlo jít až o 4,3 milionu metrů krychlových vytěženého kůrovcového dříví.

Nejhorší situace byla podle statistiků loni v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde byl podíl nahodilé těžby skoro 90procentní. "Tyto dva kraje představovaly téměř polovinu republikových nahodilých těžeb a 29 procent celkového objemu těžeb v Česku," doplnil šéf zemědělských statistik úřadu Jiří Hrbek.

Generální ředitel podniku Lesy ČR Daniel Szórád již dříve řekl, že doufá, že díky chladnějšímu jarnímu počasí by letos mohla být jenom dvě kůrovcová rojení místo tří, případně až čtyř, která se můžou vyskytnout v suchých letech.

Lesní pozemky se i nadále rozrůstají, loni o 1500 hektarů na 2,7 milionu hektarů, což je 34 procent celkové výměry České republiky.

V lesnictví loni pracovalo podle úřadu 13 132 lidí, z toho polovina manuálně. Jejich průměrná měsíční hrubá mzda činila 25 602 korun, což byl meziroční nárůst o 2,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy