Téměř polovina kontrolovaných prodejců zábavní pyrotechniky porušila předpisy

ČTK ČTK
12. 3. 2024 14:30
Téměř polovina kontrolovaných prodejců zábavní pyrotechniky porušila předpisy

Téměř polovina ze 159 prodejců zábavní pyrotechniky porušila na konci loňského roku předpisy. Pochybení se týkalo zejména zákona o zacházení s pyrotechnickými výrobky a zákona o ochraně spotřebitele. Vyplývá to z kontroly České obchodní inspekce. Inspektoři za chyby uložili 35 pokut celkem za více než 100 tisíc korun. 

Prodejce inspekce kontrolovala loni od 13. listopadu do 31. prosince, tedy v období zvýšené poptávky po výrobcích zábavní pyrotechniky. "Porušení právních předpisů bylo zjištěno při 78 kontrolách, což představuje 49,06 procenta z celkového počtu 159 provedených kontrol," uvedl mluvčí České obchodní inspekce František Kotrba.

V devíti případech obchodní inspekce spolupracovala s Českým úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva, v pěti případech s policií a ve dvou případech s živnostenským úřadem, dodal.

Inspektoři nalézali nedostatky zejména v evidenci a skladování pyrotechnických výrobků. V několika případech také obchodník prodal pyrotechniku mladším zákazníkům, než povoluje zákon. Porušení zákona o ochraně spotřebitele inspekce zaznamenala ve 36 případech, kdy prodávající porušil povinnost vydat doklad o zakoupení výrobku nebo spotřebitel nebyl řádně informován o ceně prodávaných výrobků.

 

Právě se děje

Další zprávy