Yahoo žaluje Facebook. Kdo vynalezl reklamu na webu?

ČTK David Slížek, ČTK
13. 3. 2012 9:15
Jde o první významný patentový spor mezi technologickými giganty v oblasti sociálních médií.
Foto: Reuters

Americká firma Yahoo splnila své hrozby a pustila se do patentové bitvy se sociální sítí Facebook.

Podala na ni žalobu kvůli údajnému porušení deseti patentů. Jde o první významný patentový spor mezi technologickými giganty v oblasti sociálních médií.

Tip: Celý text žaloby si můžete přečíst zde (v angličtině)

"Náš spor s Facebookem bohužel zůstává nevyřešen a jsme nuceni usilovat o rozhodnutí federálního soudu," uvedli zástupci portálu Yahoo.

Mezi námi partnery

Firma mimo jiné viní Facebook z toho, že narušil její patenty ohledně systému umísťování reklamy na internet, patenty, které upravují zobrazení informací o uživateli tak, aby si zachoval soukromí, nebo patenty, které popisují vytváření stránek s obsahem přizpůsobeným preferencím uživatele.

"Jsme zklamáni, že se Yahoo, dlouholetý obchodní partner Facebooku, který na naší spolupráci výrazně vydělává, uchýlil k soudnímu sporu," komentoval žalobu mluvčí Facebooku.

"A znovu jsme se o rozhodnutí Yahoo dozvěděli až ve stejné chvíli jako média. Budeme se proti tomuto obvinění důrazně bránit."

Příprava před prodejem?

Soudní spor přichází v době, kdy se Facebook připravuje na primární emisi akcií (IPO).

Předpokládá se, že Facebook si bude chtít na trhu zajistit kolem deseti miliard dolarů (186 miliard korun). Pokud se dohady potvrdí, znamenalo by to, že hodnota celého Facebooku bude až 100 miliard dolarů.

Yahoo se nachází ve složité situaci. Před několika měsíci do firmy nastoupil nový šéf Scott Thompson. Analytici spekulují o tom, zda jeho hlavním úkolem není zkonsolidovat firmu před případným prodejem.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy