Thajské záplavy postihly i významné výrobce disků

Adam Pešek
2. 11. 2011 1:52
Povodně v Thajsku zaplavily Bangkok i továrny jedněch z největších světových výrobců pevných disků. Někteří prodejci reagují zvýšením cen
Foto: Reuters

Rozsáhlé záplavy na území Thajska se nevyhnuly ani firmám Western Digital či Toshiba. Některé jejich továrny totiž zaplavila voda a jedni z největších světových výrobců pevných disků nedobrovolně zastavili svou výrobu.

Prodejci poměrně rychle na situaci zareagovali a dle statistik serveru pro porovnávání cen Heureka.cz průměrné ceny klasických 3,5palcových disků vzrostly zhruba o šedesát procent, v některých případech pak dokonce dvojnásobně. Zahraniční portály Pricewatch ani analytici společnosti iSupply však výrazné změny na trhu s pevnými disky nezaznamenali a nejspíše se tak jedná o předběžné opatření proti vyprodání zásob.

Částečně se záplavy dotkly i dalšího velkého výrobce Seagate. Ten sice továrny na zasažené území nemá, ale omezí jej přerušení zásobování od subdodavatelů.

V druhém čtvrtletí roku 2011 tvořil podíl Western Digital na trhu zhruba 32 procent a jednotlivým výrobcům firma vévodila. Toshiba s deseti procenty byla čtvrtá a mezi nimi se umístily ještě Seagate a Hitachi.

 

Právě se děje

Další zprávy