Smartphone převede váš hlas na text. První rychlý test

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 4. 2012 15:14
Ze začátku Erbenovy Polednice vznikl text "fungicidní tělesa slané mhd jihlava"
Foto: Nuance

Praha - Koho nebaví zápasit s klávesnicí u smartphonu, bude moci od začátku května obsah zprávy svému telefonu diktovat. Přístroj pak sdělení převede do textové podoby. Uživatel ale musí používat jednoduchá a známá slova. Pokud ráčkuje, tak má smůlu.

Přepis řeči do textové podoby umožňuje aplikace Dragon Dictation, kterou dodává na trh společnost Nuance. Od 2. května bude zdarma k dispozici i česká verze. K nové službě se ale dostanou pouze majitelé iPhonů nebo iPadů, kteří si ji budou moci stáhnout v obchodě App Store.

Pokud má uživatel v telefonu operační systém Android, musí si počkat, až některý z vývojářů uvede verzi i pro tento software. "Nabízíme otevřené služby a každý developer je může využít po svém," zdůrazňují zástupci Nuance.

Telefony Samsung aktuálně převádění hlasu na text umožňují v programu Swype. Jak jsme se ale přesvědčili, tato služba příliš spolehlivá není. Z prvních čtyř veršů Erbenovy Polednice například vznikl text "fungicidní tělesa slané mhd jihlava".

Na diktování potřebujete klid

Samotný Dragon Dictation umožňuje vytvářet jak SMS zprávy, tak krátké e-maily nebo posty na Facebook a Twitter. Uživatel má nejvýše minutu na přeříkání zprávy, která se následně převede do textové podoby. Následně může autor sdělení zálohovat nebo si určit, jakým způsobem jej bude sdílet.

Ani Dragon Dictation ale nefunguje dokonale. Pokud mu nabídnete neznámé slovo, nahradí ho - podobně jako prediktivní funkce T9 - jiným frekventovaným výrazem. Jestliže máte logopedickou vadu, systém nepozná, co jste chtěli říct, a dané slovo nezapíše nebo doplní "nejbližším podobným". Výsledný text je tedy nutné kontrolovat a případně doopravit.

Na rozdíl od zmíněné T9 si uživatel nemůže slovní zásobu sám vytvářet tím, že zadá vlastní obrat do slovníku a systém si jej následně zapamatuje. "Aplikace je tvořená sadou slov, která je považována za standardní výbavu v rámci češtiny," komentuje regionální manažer Nuance Martin Veselka.

Co se týká anglicismů, v české verzi uživatel uspěje se známými výrazy, "které se již adaptovaly". V ostatních případech udělá lépe, pokud přepne na anglickou verzi. To lze udělat přímo v aplikaci a kromě angličtiny je k dispozici i dalších 28 jazyků, ve kterých Dragon Dictation již vyšla.

Důležité také je, aby si majitel smartphonu vybral pro namluvení zprávy místo, kde je buď úplné ticho, případně souvislý a nikterak zřetelný šum. "Pokud bude vedle vás někdo stát a mluvit stejně nahlas jako vy, tak to samozřejmě nebude fungovat, případně ne perfektně," odpovídá Veselka na dotaz Aktuálně.cz.

Dragon Dictation má být určená hlavně pro "obyčejného zákazníka". Za toho zástupci firmy označují normálního člověka, který používá mobilní telefon, občas potřebuje napsat smsku, něco rychle vložit na Facebook nebo si jen udělat poznámku.

"Ovládání telefonu hlasem je takto pětkrát rychlejší než psaní," zdůrazňuje Veselka. Otázkou je, kolik času uživatel následně stráví dešifrováním a ručním přepisováním toho, co mu telefon vygeneruje.

 

Právě se děje

Další zprávy