Singularita už začala. Vítejte v krásném novém světě

Lubor Benda
9. 8. 2011 12:50
Jaký bude mít čím dál tím překotnější vývoj v oblasti IT a jiných moderních technologií na svět kolem nás? Prostě ho dokonale změní. Už nikdy nebude nic jako dřív.
Foto: Reuters

Craig Newmark, zakladatel úspěšného inzertního serveru craiglist.org, se v jednom komentáři Wiredu věnuje problému singularity. "Singularita už kolem nás probíhá", říká majitel jedné ze vzorových web 2.0 aplikací, " jen si to ještě nejsme schopni uvědomit". Vyplývá to podle něj z toho, jakým způsobem a v jakém měřítku lidé začínají používat internet a sociální sítě. Nejbližším důsledkem bude nalézání nové rovnováhy mezi současnými držiteli moci a novými médii, ve kterém budou hrát roli dnes nepředpokládatelná nová mocenská uskupení vzešlá z podhoubí netu.

Craig Newmark dál říká, že stávající držitelé moci, jejichž síla vyplývá z klíčových bodů v řetězci monetárního systému, budou vyváženi lidmi reprezentujícími nové formy síly a vlivu. To bude doplněno rychlými a zásadními změnami v mediální krajině, kdy momentálně bezejmenní a slabí získají navrch v boji o čtenáře v konkurenci se zavedenými masovými médii. A změny v mediální mapě doplní automaticky změny v mapě politické, protože politika a média jsou provázané.

Co se to má vlastně stát?

Technologická singularita má podle předpokladů odstartovat v průsečíku několika převratných technologií. Jde pochopitelně o IT, které jsou základním kamenem celého vývoje a kde se očekává nástup umělé inteligence a molekulárních počítačů. To souvisí s nanotechnologií, která bude schopna montáže na molekulární úrovni.

Plynule na ní navazuje technologie 3D tisku, která by nám měla přinést ty úžasné stolní továrny, které z kupky odpadků vytáhnou potřebné atomy a vyplivnou diamantový prsten. Nebo něco zajímavějšího, třeba komplikované uhlíkové nebo kovové struktury o mnohem vyšší pevnosti a nižší hmotnosti než momentálně používané strukturální materiály, efektivní solární články, levné  kosmické lodě. Přidejte robotiku, syntetickou biologii, genovou terapii, těžbu na asteroidech a máte před sebou úplně jinou civilizaci.

Univerzita křemíkového údolí

Problémem singularity se zabývá mimo jiné také Univerzita Singularity, vedená Rayem Kurzweilem a Peterem Diamandisem. První se proslavil jako průkopník zvukové a řečové syntézy, počítačového rozpoznávání řeči, písma a následně umělé inteligence. Byl hlavním vývojářem prvního OCR neboli optického rozpoznávání znaků, umožňujícího digitalizaci tištěných textů. O problému singularity přednášel Kurzweil  mimo jiné také na veletrhu nápadů TED.

Druhý zakladatel je také otcem známé řady soutěží X-Prize , jejímž výsledkem je první soukromá vesmírná loď i momentálně probíhající závod o dopravení robota na měsíc, nebo pokroky v oblasti autonomních vozidel. Univerzita sídlí přímo v srdci Silicon Valey, v areálu NASA, v sousedství Google.

Program vedle vlády

Nejzábavnější způsob jak si udělat kompletní představu o technologické singularitě je přečíst si knihu True Names vizionáře Vernora Vinge, případně stručnější vědeckou zprávu stejného autora. V knize je "Singularita" odstartována programem, který vznikl při vývoji vládního zabezpečovacího a dohlížecího software. Byl naprogramován tak, aby si zachoval jistou rozhodovací nezávislost v případě, že se úřadu ujme nepřátelská politická frakce. Po letech se ukáže, že ho někdo zapomněl vypnout. Program však dovede plnit svou úlohu lépe než se čekalo, získává stále více rozhodovacích zkušeností, dat, výpočetního výkonu … až nakonec ovládne celý internet.

Stíny krásného nového světa

Už ve Vingeho článku o singularitě se ale řeší také problémy, které by se singularitou mohly souviset. Například technologická nezaměstnanost, která není důsledkem krize, ale toho, že stroje zvládnou něco lépe a rychleji. Tento vývoj pochopitelně ohrožuje celé oblasti tradičního průmyslu, výroby, dopravy, energetiky, zdravotnictví.... tedy především lidské zaměstnance těchto oborů.

Tahle otázka není v naší civilizaci úplně nová, právo na tradiční způsob života nikdo nezaručí ani ludditům, ani amishům, o kmenech z deštného pralesa nemluvě. Ale v tomto případě hrozí, že dojde k velmi rychlému a masovému jevu.

Jako ilustraci můžeme uvést prohlášení firmy Foxconn, která plánuje nahrazení zaměstnanců roboty. Propuštěných by mohlo být, do roku 2014, ve všech filiálkách Foxconnu kolem jednoho milionu. Firma ale prohlásila, že její lidští zaměstnanci se posunou o stupeň výš v hodnotovém žebříčku, místo rutinní práce dostanou šanci ve vývoji a výzkumu, inovacích a dalších oblastech, které jsou obdobně důležité pro úspěch firemních operací.

Pro nás ostatní, kteří tenhle masový posun k nahrazení velké části zaměstnanců roboty budeme sledovat z povzdálí, bude jejich příběh velmi poučný.

 

Právě se děje

Další zprávy