Projekt EyeWriter: Ochrnutý umělec znovu tvoří

Jan Kovalík
28. 6. 2011 17:00
Autoři projektu EyeWriter chystají novou verzi, která dovolí ochrnutým lidem ovládat počítač očima
Foto: Eyewriter.org

Očima se dá sdělit téměř vše. Je to trochu tajemné, trochu intimní a zábavné. Ale jen pokud si člověk komunikaci očima dobrovolně zvolí. Když se stane neštěstí a oči se stanou jediným orgánem, který poslouchá příkazy mozku, vše se změní.

V roce 2003 se tohle neštěstí přihodilo aktivistovi a tvůrci graffiti z Los Angeles Tony Quanovi aka TEMPT1. Lou Gehrigova choroba ho kompletně ochromila, ztrail vládu nad celým tělem, krom svých očí. Jeho život se obrátil na ruby.

 

Nechat autora legendárních graffiti bez životadárného procesu tvoření by se rovnalo ortelu smrti. Jeho přátelé z několika uměleckých a technologických uskupení se proto spojili ve snaze vrátit mu tuhle schopnost - za pomoci jeho očí.

Znovu tvořit

Uskupení Free Art and Technology (FAT), OpenFrameworks, Graffiti Research Lab a Ebeling Group proto začala intenzivní práce na projektu EyeWriter. Cíl projektu byl vrátit umělci možnost tvořit pouze za pomoci očí, open source softwaru a po domácku vyrobeného hardwaru. Nízká cena byla podmínkou, aby výsledek byl dostupný co největšímu množství lidí.

Bylo potřeba naprogramovat speciální software pro sledování oční čočky. Kreslící software, který pohyb čočky "přeloží" pro kreslící aplikaci a potřebný hardware.

Jako ideální senzor se ukázala webová kamera Playstation Eye, pomocí které hráči pohybem ovládají hry na konzolích Sony Playstation. Ačkoliv se na první pohled jeví jako běžná webová kamera, dokáže nasnímat až 120 obrázků za sekundu, což jí pasuje do vyšší kategorie kamer, které stojí násobky její ceny.

PS Eye se dá pořídit za zhruba 800 korun, díky tomu, že Sony cenu přídavného hardwaru dotuje, podobně jako konkurenční Microsoft, s cílem penetrovat co nejvíce trh.

Kamera, dráty, sluneční brýle

Mimo kameru je k sestavení potřeba už jen několik diod, drátů a levné sluneční brýle. Seznam dílů a postup sestavení jsou k dispozici v návodu, který autoři poskytli zdarma ke stažení.

Nějakou dobu přirozeně zabral vývoj specializovaného softwaru, který si precizně poradí s kmitavým pohybem lidského oka. Po nezbytném testování a zvykání si na nový způsob ovládání ale začaly na obrazovce vznikat tagy, které obyvatelé Los Angeles důvěrně znají z ulic svého města.

"Umění je pomůcka k posílení a sociální změně. Já se teď cítím požehnán, protože jsem schopen svou tvorbou podporovat zdravotní reformu, šířit povědomí o své nemoci a pomáhat ostatním," zní citace Tempt1 na stránkách projektu.

Tagy velikosti činžáku

Potom, co se informace skrze EyeWriter přenese do počítače, je její využití prakticky bez limitů. Tagy Tempt1 tak může vytisknout tiskárna, nebo fixem v libovolném měřítku nakreslit robotická ruka. Za pomocí laseru lze též tagy obřích rozměrů vyzdobit celé paneláky. (video na konci textu)

Po úvodním úspěchu tým stojící za Eyewriterem nepřestal systém vylepšovat a propagovat. Minulý rok vyhrál cenu festivalu Ars Electronica v Linzi za nejlepší interaktivní projekt. Autoři získali i cenu festivalu Future Everything.

Na konci minulého roku zařadil časopis Time Eyewriter mezi 50 největších vynálezů roku.

Neustálé vylepšování systému, jehož sestavení vás nevyjde na víc, než 1500 korun, vede k rozšiřování jeho možného použití. Do budoucna nebude jen pomůckou pro uměleckou tvorbu. Autoři počítají s jeho využitím pro kompletní ovládání osobního počítače očima.

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy