Čas open-source hardwaru nadešel

Lubor Benda
19. 7. 2011 13:30
Open-source hardware zažívá boom. Skrze Android jej podporuje i Google. Výroba domácích robotů může začít
Foto: diydrones.com

Jude Law zasouvá ohebný růžový interface do vlkého portu smyslné blondýnky, pak se spojí i jejich těla a ocitnou se v úplně jiné realitě. Porno? Ne, kultovní snímek eXistenZ od Davida Cronenberga. Biomorfní programovatelný herní interface, využívající nervový systém obojživelníka k vytvoření umělé reality v připojených nervových systémech hráčů.

Naprogramovaný žabí mozek spojený s míchou hráče. Total ****ing immersion. Teď si představte, že se stane něco podobného v každodenním světě našich vezdejších křemíkových čipů a měděných drátů. Spojí se úspěšná DIY hardware platforma a všudypřítomné mobilní zařízení na linuxovém jádře, Open hardware a Open software. Všechny potřebné nezbytnosti už jsou vynalezeny, stačí jen spojit to kabelem a začít si hrát.

Král DIY hardware

Arduino je open-source elektronická platforma pro vyrábění prototypů, obsahující flexibilní, snadno přístupný hardware a software. Je určena pro umělce, vývojáře a elektronické amatéry. S tímhle popisem svého výrobku vyhrála italská firma Smart Projects před pěti lety jedno z ocenění na největší výstavě elektronického umění Ars Electronica v Linzi. 

Arduino je počítač (korektně technický název je jednočipový mikrokontroler), ke kterému je možné připojit všechny zajímavé součástky, drátky a periferie, které se vám doma povalují, ať už jde o zbytky jiných hraček, obývákové nebo kuchyňské elektroniky. Pak stačí napsat jednoduchý program v jedné z nejsnadnějších skriptovacích řečí, tlačítkem ho poslat do čipu a z hromádky dosud nepoužitelných trosek začne vznikat něco jiného. A především - doba od rozbalení krabice k rozblikání diody na desce, což je „Hello World!" Arduina, se udává v průměru na deset minut. To je také pravděpodobně důvod, proč se Arduino stalo králem DIY hardware a proč je po světě už přes 300 000 jeho instancí.

Italský design

Hardware byl donedávna doménou opravdu zatvrzelých hackerů - ale teď se začíná zábava spojená s jeho modifikacemi a kreativními expanzemi šířit jako svého času osmibity nebo rané počítačové hry. Existují desítky *duino klonů, které vznikají na koleně, stejně jako v asijských továrnách. Najdete stovky kompatibilních hardwarových rozšíření pro připojení ještě většího množství LEDek, LCD a OLED displejů, Ethernetu, Wi-Fi, RC, MIDI, DMX, CANbusu v autech, zjišťování vzdáleností, chování magnetického pole, nebo letošního hitu sezóny - měření radiace.

K téhle neobvyklé hardwarové otevřenosti ještě přidejme fakt, že všechny skripty (ve světě arduina se nazývají sketche), recepty, rozšíření a návody na zapojení najdete hned na webu, stejně jako instrukce jak ze součástek sestavit samotnou základní desku. Je to jako s italskou kuchyní - levná, lehce stravitelná, dobře vybrané ingredience, chytré použití polotovarů (těstoviny, pesto, parmezán), žádné dlouhé vaření.

Android všude

Foto: Lubor Benda

Obdobný princip a podobné výsledky dosahuje v aplikaci open-source platforma Android. Android je na rozdíl od Arduina čistý software, otevřený pro vývojáře a nabízený zdarma výrobcům mobilního hardware, lavinovitě se šíří na mobilech, tabletech a přesto je obdivuhodně málo fragmentovaný. Aktivováno bylo už 100 000 000 zařízení s Androidem a každý den momentálně přibývá 500 000 nových.

Každý takový telefon nebo tablet obsahuje různé kombinace zajímavých součástek: procesor a poměrně velkou pamět, SD kartu, dotykový displej, kameru, mikrofon a audiosystém, GPS, akcelerometr, wifi a GSM/GPRS komunikaci. A připoměňme, že při výrobě Androidího hardware si tolik nekonkurují platformy či značky, ale mnohem víc přímo jednotlivé továrny, takže ceny stále klesají.

Android zdraví Arduino

Na posledním setkání developerů Google I/O v sanfranciském Moscone Center Google oznámil, že vydává kit pro spolupráci Androidu a Arduina (Android Open Acessory a Android Device Kit), jinými slovy od verze 2.3.4 se každé Android zařízení stává použitelnou součástkou potencionálního budoucího celku. Stačí mobil a desku Arduina propojit USB kabelem, a vytvoří jeden organický celek.

Primárním, oficiálně deklarovaným záměrem Googlu je urychlit vývoj periferií - vyzkoušíte a otestujete na Arduino Device Kit, kusová výroba se může rozběhnout na koleně s platformou ořezanou o nepotřebné součástky, tovární s efektivní povrchovou montáží optimalizovaných desek. Z určitého úhlu pohledu by se to dalo ale vidět i tak, že si autor Androidu Andy Rubin usmyslel přichystat pole pro vznik armády DIY robotů, a proto vymyslel distribuční systém komponent, který se maskuje za mobilní telefon. Což je sice čirá spekulace, ale zábavná představa.

Foto: Lubor Benda

Potenciál této kombinace je ovšem obrovský. Velmi snadno budou moci vznikat zařízení, chcete-li roboti, přesně vyhovující potřebám uživatele. Jakási programovatelná stavebnice pro dospělé. Trh s komponenty se pomalu začíná rozšiřovat a brzy tak bude k dispozici široká paleta modulů a čidel, které spolu dokážou komunikovat a bude je možné programovat.

Centrální mozek lidstva od Googlu

Google I/O přinesl ještě jednu důležitou událost související s Androidem, Arduinem a robotikou. Byla to prezentace ROS software, což je jakýsi open-source robotí mozek, systém knihoven, a server systému zpráv, které si mezi sebou posílají periferie.

ROS je podle svých tvůrců koncepčně předurčen k práci v cloudu, kam může přesouvat všechny náročné rozeznávací a rozhodovací úkoly, aby tak ušetřil energii pro robotí svaly - motory a serva. Nejnovější aplikace ROSu je RosJava, jejíž instance může běžet na Android zařízení a obsluhovat jeho zdroje, připojené periferie i komunikaci s cloudem.

Takže si to ještě zopakujme. Levná flexibilní platforma pro připojení čidel a periferií (Arduino), chytrý komunikátor plný síťového a lokalizačního HW (Android), a silná aplikace schopná pracovat v cloudu a využívat data z Google Earth a Googles a obrovskou výpočetní sílu Google datacenter (ROS). Co tu vidíme jsou prvky, slibující spustit robotickou revoluci.

 

Právě se děje

Další zprávy