Šéf švýcarské IFPI vyšetřován pro daňový únik

Jan Kovalík
8. 7. 2011 12:30
Šéf švýcarské pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu se vzdal funkce, čelí obvinění z daňových podvodů
Foto: Shutterstock

Na špatné zprávy o stavu hudebního průmyslu je z úst zástupců Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) zvyklý každý, kdo se o hudbu zajímá. Podle IFPI je důvodem krize pirátské stahování hudby z internetu. Švýcarská pobočka IFPI se v roce 2009 jala krizi řešit tzv. daňovou optimalizací. Nyní čelí vyšetřování pro daňové úniky.

V roce 2009 se šéfem švýcarské větve IFPI stal Beat Högger, jehož úkolem byla restrukturalizace pobočky. Jedním z jeho prvních kroků bylo najmutí externí administrativní síly, která pro IFPI pracovala zdarma. Dvojice úřednic dostávala výplatní lístek od firmy IPGate, jejímž šéfem byl shodou okolností opět Beat Högger.

Německý daňový odpustek

IPGate působí též v Německu, kde v dubnu 2010 zažádala o výjimku z platby daně z příjmů na území Německa. Pro získání takové výjimky firma potřebovala prokázat, že aktivně působí ve Švýcarsku. K tomu jí pomohla dvojice, pracující reálně pro IFPI.

Na základě zjištění německého novináře Christiana Bütikofera, který o kauze informoval první, získala firma v říjnu 2010 "daňový odpustek" ve výši 316 000 Euro.

Server TorrentFreak informoval, že IPGate IFPI pomáhala s řadou dalších záležitostí. Zprostředkovávala například výplatu odměn umělcům za živé koncertování skrze společnost SwissPerform, také v orgánech této firmy figuruje Beat Högger.

IPGate má silné slovo při sestavování hudebních žebříčků švýcarské populární hudby a podílí se též na organizaci každoročních Swiss Music Awards.

Jednal na vlastní pěst

Beat Högger na základě těchto informací složil funkci v IFPI Švýcarsko a zbytek jeho kolegů z rady se od něj distancoval. Rada sice schválila zaměstnání dvojice sekratářek skrze firmu IPGate, podle zástupů IFPI, ale "nevěděla o tom, že se IPGate chystá jednat protiprávně vůči německým úřadům".

Smlouvu podle IFPI podepsal sám Högger, bez vědomí rady. IFPI veškeré partnerství s IPGate přerušila, vyšetřování daňového podvodu pokračuje.

 

Právě se děje

Další zprávy