Pokerová legenda Johnny Chan

Petr Smrž
11. 6. 2007 0:00
Přečtete si profil jedné z pokerových legend přezdívané Orient Express.
Foto: PokerPlayerMagazine.com

Jméno: Johnny Chan
Věk: 50
Místo narození: Kanton, Čína
Místo pobytu: Las Vegas, Nevada
Největší úspěchy: dvojnásobný vítěz World Series Of Poker (WSOP) - 1987, 1988

Johnny Chan je jedním z nejznámějších pokerových hráčů historie. Na svém kontě má dvě celková vítězství ve WSOP v letech 1987 a 1988 a také neuvěřitelných 10 WSOP náramků (bracelets). O jeho úspěšné kariéře může snít každý začínající, ale i profesionální hráč. Jeho cesta za úspěchem, ale nebyla vůbec jednoduchá.

Narodil se v Číně, a když mu bylo šest let, rodina se rozhodla emigrovat do USA s nadějí na lepší budoucnost. Jako dítě tvrdě bojoval s angličtinou a přizpůsoboval se americkému životnímu stylu. Navštěvoval školy ve Phoenixu a Houstonu. Již jako teenager musel Chan pracovat v rodinné restauraci a ve svém volném čase tvrdě trénoval bowling, při kterém objevil svou pravou vášeň poker. Bylo jasné, že této hře propadl a netrvalo dlouho, aby usedl k pokerovému stolu s mnohem staršími a zkušenějšími hráči.

Co začalo jako nevinná hra s jeho vrstevníky se brzy obrátilo v mnohem něco mnohem většího. Chan zkoušel své štěstí v tajných hrách, které se odehrávali v otcově restauraci. Lidé si také postupně začali všímat jednoho mladého chlapce, který týden co týden vítězí. Chan dále vyhrával, tedy až do doby, kdy mu jeho spoluhráči neoznámili, že ruší jejich noční hry. Později zjistil, že žádné noční hraní pokeru neskončilo, pouze jeho protihráči už měli dost prohrávání.

Chan věděl, že může ve světě pokeru dokázat něco velkého a tak se ve svých 16 letech sbalil a odjel zkusit štěstí do Las Vegas, samozřejmě ilegálně. Do kapsy si sebou vzal 500 dolarů a za první noc hraní z nich najednou udělal 20.000! Nakonec však stejně všechno prohrál. Po dalších letech pilného tréninku a tvrdé práce v otcově restauraci se plný odhodlání a naděje přemístil do Las Vegas. Začal hrát 3dolarové hry. A i když se mnohokrát blížil k bankrotu, nikdy se nevzdával. Chtěl se stále ujišťovat v tom, že dokáže hrát a vyhrát.

Doyle Brunson jednou řekl: "Johnny je talentované impulzivní dítě, ale neví kdy má své emoce držet na uzdě a kdy tiše hrát". Jak čas postupně běžel, Chan přestával kouřit, začal cvičit, správně se stravovat a tak také začal správně hrát poker. Aby odvykl cigaretám, vždy si bral ke stolu zralé pomeranče a říkal " mám rád vůni zralého pomeranče mnohem více než cigaretový kouř", tak se také staly pomeranče ve světě pokeru oficiální Chanovou ochranou známkou. Stále jako relativně neznámý hráč vstoupil do Bob Stupak's America's Cup Tournament. V tomto turnaji se mu podařilo za bezmála 30 minut vyřídit 13 ze 16 hráčů. Brzy na to dostal Chan světoznámou přezdívku Orient Express. Chan je první opravdu velkým hráčem pokeru s asijským původem a od té doby, co hraje profesionálně, je také vzorem pro mnoho dalších asijských hráčů. Ti se podle jeho vzoru pokouší prosadit ve světě pokeru a poslední dobou je jich čím dál tím víc.

Chanův hráčský styl je extrémně agresivní. Mnohokrát byl u stolu nazván rváčem a to mu také mnohokrát dobře posloužilo. V roce 1987 vyhrál WSOP a v tom následujícím, se mu dokonce podařilo své vítězství obhájit! Chan svou obhajobou vítězství na WSOP vyprovokoval velkého pokerového fanouška Jerryho Busse, majitele Los Angeles Lakers, který mu slíbil, že v případě tří vítězství po sobě na WSOP, mu daruje prsten za titul svého týmu v NBA. A Chan to téměř dokázal. V roce 1989 se dostal do finále, kde mu byl soupeřem tehdy ještě poměrně neznámý Phil Helmuth. Nakonec se však Chanovi vyhrát nepodařilo.

S Chanovou neuvěřitelně úspěšnou kariérou bystrého a nekompromisního hráče, je vděčným tématem pro média. Jeho vítězství byla zachycena a zdokumentována v novinách, časopisech, radiových rozhovorech, televizních programech a také dokonce i ve filmu. Chanovo vítězství na WSOP v roce 1988 proti Eriku Seidelovi bylo o deset let později zfilmováno. Chan se také objevil ve filmu Hráči (Rounders) v hlavních rolích s Edwardem Nortonem a Mattem Damonem. Mnohem větší stopu v tomto filmu však Chan zanechal tím, že naučil herce správně hrát poker a blufovat.

Když se Chan právě neprosazuje v Hollywoodu, netočí pro ESPN, nebo nepodepisuje nové kontrakty, rád relaxuje, cvičí a užívá si obyčejných radostí života. Má rád auta značky Mercedes-Benz, oblečení od Versaceho a také cestuje po světě. Johnny Chan toho dokázal opravdu hodně, ale ne všechno, co by chtěl. Jeho dalším cílem je mít své vlastní kasino, kde by mohl využít vše, co ho inspirovalo ve světě zábavního průmyslu. A jak známe Chana, tak se mu to určitě podaří, protože na cokoliv sáhne, to je předurčeno k úspěchu.

Chanovy náramky z World Series of Poker (uvedené částky jsou v USD):
1985 - 1.000 Limit Hold'em - 171.000
1987 - 10.000 No Limit Hold'em World Championship - 625.000
1988 - 10.000 No Limit Hold'em World Championship - 700.000
1994 - 1.500 Seven Card Stud - 135.600
1997 - 5.000 Deuce to Seven Draw - 164.250
2000 - 1.500 Pot Limit Omaha - 178.800
2002 - 2.500 No Limit Hold'em Gold Bracelet Match Play - 34.000
2003 - 5.000 no Limit Hold'em - 224.400
2003 - 5.000 Pot Limit Omaha - 158.000
2005 - 2.500 Pot Limit Hold'em - 303.025

Celkově si Johnny Chan pouze na turnajích WSOP vydělal 3,744,331 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy