Nová verze Photoshopu CS6 ztmavne

Adam Fiala
3. 2. 2012 2:19
Adobe odhalilo nové prvky další verze programu na úpravu fotografií Photoshop
Ilustrace prodejního obalu programu Photoshop CS5.
Ilustrace prodejního obalu programu Photoshop CS5. | Foto: Aktuálně.cz

Softwarové editory na úpravu obrázků a fotografií jsou nezbytnou součástí počítačů. Vedle primitivního bezplatného programu typu Malování se hodí i profesionálnější vybavení. Zvlášť když fotoaparáty nabízejí širší a profesionálnější služby a obrazová gramotnost se stává potřebnou dovedností. Photoshop byl vždy komplexním nástrojem a nová verze CS6 nebude výjimkou.

Fotografie v RAW

Zjednodušení nabídne nový Photoshop těm, kdo dávají přednost fotografování nebo úpravě fotek z nekomprimovaného materiálu formátu RAW. Ten umožňuje širokou škálu manipulace s kontrastem, světlem a dalšími aspekty bez toho, aby kvalita fotografie utrpěla. Dosud se museli majitelé programů od Adobe nejprve spolehnout na Lightroom, který fungoval jako digitální verze klasické černé komory, v níž fotografové vyvolávají fotky. Nyní je možnost úprav těchto fotek vložena přímo do Photoshopu.

Tmavší pracovní prostředí

Jedné změny si uživatel na CS6 všimne hned. Základní nastavení pracovní plochy ztmavne (po vzoru Lightroomu a jiných programů). Komu by však tmavá nevyhovovala, nastavení by mělo jít upravit na světlejší tóny, resp. kompletní černou. Při používání štětce se pak uživatel dočká previzualizace toho, jakou plochu ovlivní, dozví se informace o velikosti a tvrdosti štětce.

Společnost Adobe CS6 chystá uvedení v první půli roku 2012. Kdo potřebuje využít služeb grafických editorů na přenosných zařízeních, měl by se obrátit na speciální aplikaci Adobe Photoshop Touch.

 

Právě se děje

Další zprávy