Fotoaparát na Vánoce? Nabízíme výběr nejlepších

Adam Fiala
2. 12. 2011 8:47
Server TechRadar.com připravil výběr nejzajímavějších digitálních fotoaparátů. K dostání i v Čechách
Foto: Canon cz

Obchody nabízejí nejrůznější modely fotoaparátů a vývoj jde kupředu. Na serveru Tech Radar připravili speciální přehled letošních fotoaparátů. Vybrat si navíc může jak profesionál, kterého zajímají nové technologické kousky, tak uživatel s potřebou základních funkcí. Vyberte si v přehledu i vy. Když se člověk chlubí na Facebooku s novými fotkami, měli by mít úroveň. Některé fotoaparáty jsou dost retro, jiné jsou líhní pro kreativní nápady.

Technologické skvosty

FujiFilm FinePix X100
Fuji vyvolalo rozruch, když ohlásilo příchod tohohle foťáku FinePix vyvedeného v retrostylu s 12,3 MPix CMOS senzorem. Disponuje objektivem s nastavenou ohniskovou vzhledností 23 mm a světelností f/2. Díky tomu perfektně zvládá focení za zhoršených světelných podmínek a nabízí viditelný rozsah srovnatelný s pětatřicítkami. Designově je navržen, aby strhnul zkušené fotografy a nadšence. Zahrnuje i mód fotografií v surovém formátu a unikátní hybridní systém hledání objektů, který kombinuje optickou i digitální formu." Matt Golowczynski, TechRadar.com.

V českých obchodech si připravte přes 20 tisíc korun. Na optický a digitální zoom zapomeňte, stejně jako na stabilizaci obrazu - tenhle fotoaparát je závanem starých časů, ve kterém nestačilo jenom cvakat.

Canon PowerShot G12
G-série fotoaparátů od Canonu se stala měřítkem kvality nových kusů od doby prvního modelu z přelomu tisíciletí. G12 pokračuje v tradici, a to skrze svůj vzhled z hořčíkové slitiny, vysoce citlivý 10 MPix CMOS senzor, pořizování videa v rozlišení 720p, pětinásobný zoom s obrazovou stabilizací a procesor DIGIC 4. Je možno přímo ovládat expozici a ukládat ve formátu RAW." Dave Stevenson, TechRadar.com.

Z peněženek vytáhne fotoaparát od Canonu podstatně méně peněz, prodává se od 10 tisíc korun.

Extra kompaktní typy

Nikon Coolpix P300
Na první pohled se těžko hledají rozdíly co do základních specifikací, když Nikon Coolpix P300 porovnáme s Canonem S100, který by spadal do stejné kategorie. A to považte, že Nikon stojí dvakrát míň. Fotoaparát disponuje světelností f/1,8, čímž jsou jeho možnosti limitovanější než u Canonu a jeho teleobjektivu, navíc postrádá funkci ukládání ve formě RAW. Když bez těchto vymožeností přežijete, stále může být dobrou volbou." Natalie Johnson, TechRadar.com.

Cenově se dostáváme k velmi příjemným číslům. Nikon Coolpix P300 seženete od pěti tisíc korun. Navíc zvládá čisté Full HD video (tj. 1920 × 1080).

Samsung EX1
Samsung  EX1 vytyčuje cestu, po které by se měly dát fotoaparáty kapesních rozměrů schopné fotit za snížené viditelnosti. Světelnost činí f/1,8, má obří objektiv a citlivost ISO dosahuje hodnot až 3200. Vybaven je plně manuálním ovládáním, nahrává video v 720p, ukládá i v surovém formátu RAW pro pohodlnější editaci a má dynamický rozsah expozice (tj. HDR). S širokou paletou filtrů navíc můžete popustit uzdu kreativitě. Ty, kteří chtějí, aby foťák odvedl všechnu špinavou práci, uklidní, že funguje i v automatickém módu." Marc Chacksfield, TechRadar.com.

Cenově se pohybuje kolem sedmi tisíc.

Pro cestovatele

Nikon Coolpix S9100
Nikonu se zdařilo vměstnat úctyhodný osmnáctinásobný zoom do tohohle kousku, který je pouhých 34,6 mm tlustý. Aby zkrotil rozmazaný obraz kvůli třesu při focení, vybavil ho systémem redukce vibrací i elektronickým stabilizátorem obrazu. Maximální citlivost dosahuje hodnot 3200, takže se hodí i při focení za šera a jednoduchý širokoúhlý mód ulehčí práci při pořizování panoramatických záběrů." Gary Wolstenholme, TechRadar.com.

Za dvanáctimegapixelový foťák v barvách černé, stříbrné či červené zaplatíte šest tisíc korun.

Casio Exilim ZR-100
Kvůli zoomu o hodnotách maximálně 12,5x by se Casio Exilim snadno zařadil mezi fotoaparáty s nejkratším dohledem. Zásluhou funkce Multi Frame SR Zoom lze toto číslo zdvojnásobit až na 25x. Výsledek je sice elektronickým přiblížením, ale kvalitativně skvělým. Manuální expozice i automatický režim, HDR umožňuje výrazný kontrast obrazu. Přes zabudované HDMI spojení snadno využijete video nahrané ve Full HD rozlišení. Díky funkci rychlého focení, které za zhoršené kvality zvládne 1000 snímků za sekundu, dostanete i imponující zpomalené scény." TechRadar.com.

Přes pozoruhodné funkce se cena fotoaparátu nežene do závratných výšin, pouze šest tisíc korun.

Super zoom

Canon PowerShot SX40 HS
Úctyhodný pětatřicetinásobný zoom. Na rozdíl od svého předchůdce SX30 IS využívá tento model HS systém od Canonu, který spojuje vysoce citlivý senzor a nejnovější obrazový procesor Digic 5. Čisté a ostré fotky i za špatných světelných podmínek. Jak sváteční uživatelé, tak zkušení profíci si vyberou z bohaté nabídky rozmanitých programů." Amy Davies, TechRadar.com.

Za pořizování videa v nejvyšší možné kvalitě a schopnost dalekého zoomování se platí. České obchody nabízejí fotoaparát od deseti tisíc korun.

Sony Cybershot DSC-HX100V
30x optický zoom by měl poskytnout dostatečně flexibilní možnosti při focení scény. Panoramatické scény lze pořídit pouhým táhlým pohybem přes daný výjev a fotoaparát automaticky spojí příslušné záběry dohromady. Během toho lze vytvořit i 3D fotografii. Výsledek sice není úplně podle našich představ, při úpravě dovolí jen minimum střihu a bez přítomnosti počítače zvládne zesvětlit či ztmavit zachycený výjev." Martin Bailey, TechRadar.com.

Bude-li vám stačit pětinásobně menší zoom než u Canonu, přesto příliš neušetříte. Cybershot se prodává od deseti tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy