Jaká bude temná strana třetího Spider-Mana?

Alena Varkočková
15. 3. 2007 0:00
Do kin míří třetí film s pavoučím mužem, který bude nejdražším v historii a zároveň nejakčnějším hrdinovým dobrodružstvím. Bude však i dobrou hrou?
Foto: Hratelně.cz

Kolem kvality filmových her by se daly vést živé diskuze, stejně jako o některých předešlých dobrodružstvích pavoučího muže (alespoň v případě her určených pro počítačové obecenstvo). Byli to totiž právě PC hráči, co v případě Spider-Mana 2 přišli tak trochu na hůl a dostali do rukou o několik tříd horší hru než konzoloví kolegové. Nezbývá než doufat, že se situace nebude opět opakovat, protože nové Spíďovo dobrodružství vypadá vážně dobře.

Jako ve filmu? Ne tak docela
Spider-Man 3 je určen téměř pro všechny myslitelné platformy a v případě next-gen kousků se jedná o úplně první vpád pavoučího může. Děj by se měl držet v klasických linií a průvodcem a hlavní postavou zároveň se stane sympatický reportér, jež si na sebe ve volném čase obléká přilnavý kostým a vrhá se zachraňovat svět. Příběh se začíná odvíjet ve chvíli, kdy porazí Green Goblina, čímž si proti sobě poštve svého přítele, Harryho Osborna. Ten se stává novým Goblinem s odhodláním svého otce pomstít. K němu se samozřejmě připojí další známé postavy jako Sandman, údajný vrah Peterova strýce, a hlavně trocha toho vesmírného sajrajtu - znalci předlohy již vědí, což situaci ještě podstatně zkomplikuje.

Foto: Hratelně.cz

Fanoušky nepochybně zaujme patrný odklon od filmové dějové linie, kterou hra používá jen jako základnu, na níž postaví nové poutavé události, které ve výsledku vytvoří až deset samostatných dějových vláken. Ty by měly zahrnovat nové násilníky z filmu neznámé, stejně jako obsah převzatý z komiksů (Scorpion). Na scéně se taktéž objeví trojice gangů jako je Dragon Tail, jehož členové jsou ninjové vybavení raketomety.

Foto: Hratelně.cz

Dejte sbohem svazující linearitě
Volnost volby jako v reálném životě by vás měla provádět na každém kroku. Ačkoliv to bylo slibováno již u dílů předešlých, prozatím dostupné indicie svědčí o tom, že by to tentokráte mohlo konečně vyjít. Po spuštění se hráčům otevře rozsáhlá oblast americké metropole New Yorku se spoustou známých budov jako Empire State Building. O propracovanosti města svědčí i slibovaných 20 mil podzemního a odpadního systému (to víte, deset milionů kálejících lidí, to chce pořádné trubky).

Základním orientačním prostředkem se vám stane trojrozměrná mapa, která plní vlastně stejnou funkci, jako je tomu kupříkladu u série GTA. Ve změti ulic a budov jsou zaznamenány veškeré úkoly a klíčové lokace, stejně jako výrazněji zaznačena teritoria jednotlivých gangů a místa aktuálně páchaných zločinů - tam se můžete vydat, ale také nemusíte. Ovšem pozor, podobné zanedbávání se nemusí vždy vyplatit, podle jednoduchého pravidla totiž brzy zjistíte, že počet podobně zameškaných volání znamená o to nepříjemnější a složitější případy později. S ignorováním "povinností" totiž klesá vaše popularita u obyvatel města, což snižuje jejich připravenost a odolnost vůči napadením, než kdyby se cítili v bezpečí.

Foto: Hratelně.cz

Vzhledem k tomu, že bude hra primárně spadat do akčního žánru, do hratelnosti výrazně promluví dostupné bojové prostředky, jejichž výběr bude bohatší než dříve. Samozřejmě se nabízejí klasická komba, která poskládáte z několika jednoduchých úderů, čímž můžete vytvořit i některý z klíčových chvatů filmu. K tomu si přidejte parádičky s pavučinou, kterou lze navíc používat mimo boje také k slepování rozpadlých mostů a jiných předmětů, což je nový prvek v sérii. Premiéru si odbude i značně upravený pavoučí smysl, jenž vám nyní dovoluje efektivně stopovat nepřátele. V případě, že se ho rozhodnete použít, se totiž okolí zabarví do černo-bílé, z níž jen ostrými obrysy vystupují nepřátelé stejně jako interaktivní objekty.

Hrdina v černém
Po dvou filmových kouscích, několika hrách jsme již tak nějak zvyklí vídat Petera obléknutého do přiléhavého modro-červeného kostýmu, v němž se blýskne i v několika scénách trojky. Opravdu do popředí se ale dostává naprostá novinka v čistě černé barvě, kterou má na svědomí symbiont mimozemšťanů. Oblečen do tohoto kostýmu bude Spider-Man zcela jiným člověkem - nová smrtící komba, rychlejší pohyby, stejně jako systém zaznamenávající jeho míru vzteku. To odemyká cestu k zabíjení jednou jedinou ránou či zničení celé skupinky výtržníků najednou. Černý kostým na nás zatím působí mnohem mocnějším prostředkem a měl by servírovat diametrálně odlišný způsob hry.

Foto: Hratelně.cz

Vzhledem k faktu, že mají pánové z Treyarch letité zkušenosti s tvorbou her stejně jako Spider-Manem takovým, nemusel by jejich pokus dopadnout vůbec špatně. Spekuluje se také o odlišnostech pro nejnovější konzole (Xbox360, PS3 a Wii), čemuž se ani nemůžeme divit. Překvapení je chystáno i pro ty, kterým se podaří hru dotáhnout do úplného konce se sto procenty splněnými, ovšem ani toto tajemství samozřejmě autoři prozradit nehodlají. Velkým otazníkem se však opět zdá být PC verze hry, kterou má na starosti Beenox Studios (spáchali průměrné hříčky jako Madagaskar, Fantastic Four), což nás nenechává zrovna spokojenými. O výsledku jejich práce se přesvědčíme již zanedlouho, hra by měla vyjít v květnu tohoto roku.

 

Právě se děje

Další zprávy