Indonéská vláda vyhrožuje zablokováním BlackBerry

Adam Fiala
19. 12. 2011 7:25
BlackBerry je v Indonésii hojně používané, vláda toho chce zneužít
Foto: CRACKBERRY.COM

Indonéský telekomunikační úřad by mohl jednoho dne odstřihnout telefonní a internetovou síť společnosti Research in Motion. Ta vyrábí chytré telefony značky BlackBerry a v této zemi jsou velmi populární. Bohužel ale ve vedení RIM padlo rozhodnutí vystavět nové centrum se servery v Singapuru namísto Indonésie. Zatímco RIM tento krok nezdůvodňuje, vládní úřad pro telekomunikaci zakládá své varování na tom, že výměna dat potom nebude bezpečná.

Není to první případ

Obdobnému tlaku bylo RIM vystaveno už v Saudské Arábii a Indii. Vysvětlení je takové, že vlády mají zájem na tom mít síť a informace na nich kolující pod kontrolou. Dokud byly datové servery umístěné pouze v domovské Kanadě, nikdo na ně nemohl. Jakmile se začne s výstavbou regionálních stanic, mohou do toho tamní političtí lídři mluvit.

Indonésie je pro RIM důležitá

Pokud by tak stanice vznikla v Singapuru, indonéští vládci na ni nemohou. Pokud by však RIM zablokovali v rámci svých hranic, nebude jim komplex moc platný, neboť v okolních zemích má BlackBerry menší zastoupení v populaci. Nedávno také muselo RIM řešit nepříjemnou situaci, kdy šéf místní pobočky schválil marketingový plán založený na výrazných slevách a několik lidí skončilo v nemocnici.

 

Právě se děje

Další zprávy