Half Life 2: Episode Two - tipy a triky 2

Lukáš Bašta
20. 10. 2007 0:00
Tipy a postřehy z hraní Episode Two.
Foto: Hratelně.cz

SPECIÁL: Half-Life 2: The Orange Box

Episode Two je poměrně krátká a hlavně i celkem lehká. V podstatě ani nenarazíte na místo, kde byste si nevěděli rady, nebo které by bylo tak těžké, že byste i na podesáté končili s červenou obrazovkou. Na druhou stranu, třeba se někomu budou hodit naše tipy a postřehy z hraní druhé epizody. Samozřejmě také neváhejte a zeptejte se v komentářích!

Pro většinu příznivců předchozích dílů může být velkým zklamáním, že většina bojů bude spíše ze zombíky než jednotkami Combine. V původním Half-Life 2 to mělo svoje opodstatnění Ravenholm byl příjemným zpestřením s šíleným knězem, spoustou pastí a hlavně možností porcovat zombíky kotouči z cirkulárky, zde však je všeho pomálu, tedy až na nemrtvé nepřátele.

Z povahy věci je tak jasný arzenál hry, který budete hojně využívat. Prim budou jednoznačně hrát Gravity Gun a brokovnice. Rozhodně se tak nebojte využívat předmětů ve vašem okolí a házet je po zombíkách, ozubené kotouče, které je rozpůlí sice nebudete bohužel nacházet tak často, za to výbušné barely nebo plynové bomby jsou doslova na každém rohu. Pokud jste se vyžívali v kvičení hořících nepřátel, tady si to užijete do sytosti.

Foto: Hratelně.cz

V Episode Two narazíte na dvojici nových nepřátel létající mravence, kteří plivou kyselinu a nebezpečné Huntery, oba vám dokážou putování velmi znepříjemnit. Na mravecne přitom neexistuje nějaký jasný postup, prostě je musíte rozstřílet. Velkou pomocí jsou Vortigaunti, kteří je dokáží zničit svými paprsky, případně je paralyzují, pak je velmi výhodné všechny cukající se brouky obšťastnit několika ranami.

Mravenci jsou často doprovázeni skákajícími antliony, kteří neumějí plavat, takže je celkem výhodné je nalákat do jezírka, kterých najdete v okolí úlu docela hodně. Jinak to jistí jedna rána z brokovnice.

Právě antlioni vám také zavaří zrovna, když se opět shledáte se zraněnou Alyx, která nutně potřebuje lék. Těsně před tím je však vaše útočiště napadeno v několika vlnách těmito brouky a vy máte jen dva stacionární kulomety na čtyři chodby. Dbejte na to, kolik světel u kterého tunelu svítí, jelikož signalizují sílu nepřátelského útoku. Podle toho se také zařiďte a kulomety klidně přemístěte. Rozhodně také využijte kolem poházené miny. Ty můžete před ofenzívou rozmístit po zemi nebo je házet přímo do davu. Je to na vás.

Foto: Hratelně.cz

Co se týká Hunterů, ti mají velmi tuhý kořínek a jejich zničení vás připraví o hodně cenné munice. Způsobů, jak se jich zbavit efektivně, je však několik. Můžete po nich házet výbušné sudy, ale hrozí, že je rozstřílí dříve, než k nim doletí, což může zranit i vás. Okamžitě je ze světa sprovodí energetická koule od pulzní pušky, těch bohužel nebudete mít mnoho. Výtečné je pak využití Gravity Gunu, kdy si chytnete nějaký obyčejný předmět a necháte Huntera, aby do něj nasázel výbušné střely, které však explodují až se zpožděním, takže mu je stačíte vrátit když se povede, máte další achievment.

Během své cesty také několikrát narazíte na velké brouky, Guardiany. Při prvním setkání, ještě v úlu, nemá smysl se s ním nějak potýkat, stačí úroveň prostě proběhnout. Až když se s nimi setkáte o něco později na otevřeném prostranství, musíte je zabít oba dva. Proto mi přišlo ideální si Gravity Gunem z okolí natahat výbušné sudy a plynové bomby, kterých je tam doopravdy mnoho. Dávejte si však pozor, jestli vám něco nestojí v cestě a hlavně Guardiani, ačkoliv na vás nemohou, vrhají všechen možný bordel z okolí, takže klidně můžete dostat motorem od auta.

Pokud si nevíte rady, jak zničit vrtulník Combines, který vás pronásledoval celou cestu autem, vězte, že je důležité použít jeho bomby proti němu. Ideálně si tak zalezte pod vytažený náklad a pod ním pobíhejte tak, aby vám poskytl krytí proti střelám. Pak hned, jak k zemi dopadne bomba, uchopte ji gunem a vraťte ji zpátky. Je nutné počítat s trajektorií letu a mířit tak trochu nad vrtulník. Také počítejte s tím, že bomb na něj budete muset hodit hned několik.

Foto: Aktuálně.cz

Ani finální souboj není nic složitého. Je důležité být neustále v pohybu a uvědomit si, že se lékárny a štíty ve dvou domcích těsně u White Forest neustále doplňují. Proto po každém kole, kdy zničíte všechny Stridery, dojeďte si doplnit zdraví a Morgusson bomby. Velmi mi také pomohlo vypořádat se s Huntery tak, že jsem je prostě přejel. Sice se budou snažit uskočit, nebo vás trochu pokropí, ale jednoznačně tak ušetříte čas i náboje. Na druhou stranu, pokud budete chtít dosáhnout achievmentu a zachránit všechny budovy, je tohle řešení asi trochu nepraktické.

V případě, že jste již dohráli Portal, dávejte dobrý pozor během dešifrované zprávy od Judith, uvidíte tam totiž loď od Aperture Labs (laboratoře, kde se Portal odehrává), na jejíž palubě se skrývá ultimátní zbraň proti boji s Combines (že by založená na portálové technologii?) a hlavně jistě několik levelů třetí epizody Half-Life 2. Za zmínku jistě také stojí stránky www.aperturescience.com, kde můžete využít svých příkazových znalostí. Se zadáním LOGIN totiž vyplníte jméno a heslo (PORTAL), přičemž se dostanete na disk, který sice příkazem FORMAT nesmažete, ale se spuštěním jediného souboru na něm (napište APPLY) se vám otevře zvláštní test. Pro seznam všech možných příkazů pak napište HELP. Jednoduché, vtipné a třeba je tam ukryté i nějaké tajemství.

 

Právě se děje

Další zprávy