Google bude v Británii trestat piráty jako v USA

LP Fish
14. 9. 2011 15:35
Pirátské stránky budou vyřazovány z vyhledávání Googlu i v Británii. Bez soudního příkazu, jen na základě oprávněné žádosti majitelů autorských práv.
Foto: www.en.wikipedia.org

Britská vláda tlačí na Google, aby zajistil lepší vymahatelnost autorských práv na internetu. Podle listu Guardian ve středu telefonoval jeho zástupcům tajemník pro kulturu Jeremy Hunt a tlačil na ně, aby "učinili život složitější" stránkám, kde se objevují díla,  tyto práva porušující.

Většina evropských vlád chce zavést podobnou praxi, jakou již zajistila silná loby majitelů autorských práv v USA.

Mráz přichází z Washingtonu

Hunt ve středu vystoupil také v Cambridge na setkání Královské televizní společnosti, kde řekl že " (britská) vláda má v úmyslu přijímat opatření, aby bylo čím dál tím těžší a těžší dostávat se na stránky, které záměrně využívají spotřebitelské nevědomosti a zbavují tvůrce spravedlivé odměny za jejich kreativitu."

Ministři britské vlády vidí Google jako klíčového partnera v boji proti pirátství, protože jeho vyhledávacích služeb využívá 9 z 10 Britů. Pro boj s pirátstvím chce Hunt urychlit legislativní proces tak, aby bylo možné uznat webové stránky nezákonnými během týdnů a ne měsíců nebo let.

Po Googlu je požadováno, aby stránky s takovýmto obsahem zobrazoval až ke konci seznamu vyhledávání a stránky tak připravoval o potencionálně milionové zisky z reklamy. Americký Google už na takové žádosti pozitivně reaguje.

Nová opatření byla oznámena několik týdnů poté, co musela britská vláda stáhnout návrh přímo a okamžitě blokovat stránky na sdílení souborů porušujících autorská práva.

Google nemá nic proti, vláda chystá hlídky

Hunt věří, v efektivnost organizace na bázi Internet Watch Foundation, která se zabývá vyhledáváním stránek zneužívajících děti. Ta by měla pirátské stránky vyhledávat a prosazovat jejich blokování.

Mluvčí Googlu iniciativu britské vlády okomentoval slovy: "Google má vyvinutý špičkový systém pro boj s on-line pirátstvím a ruku v ruce s vlastníky autorských práv spolupracujeme na odstranění odkazů na stránky, které je porušují, i bez soudního příkazu. O porušování těchto práv nás může informovat každý jejich vlastník a my je z vyhledávání vyřadíme."

Podle jeho slov může být podobná stránka vyřazena z vyhledávání do čtyř hodin od obdržení žádosti.
 

 

Právě se děje

Další zprávy