Google slaví třinácté narozeniny

LP Fish
5. 9. 2011 9:20
Jen minimum neúspěchů potkalo Google za třináct let jeho existence. Největší internetový gigant může být na svou historii hrdý.
Zakladatelé Googlu Larry Page a Sergej Brin mají být na co hrdí.
Zakladatelé Googlu Larry Page a Sergej Brin mají být na co hrdí. | Foto: ČTK

Dnešní život si lze těžko představit bez vyhledávače Google. Internet se díky němu změnil z nepřehledné změti informací ve strukturu, kterou dokáže proniknout nejen odborník, ale také student nebo žena v domácnosti.

A pečlivě realizovaný plán Larryho Pagea a Sergeje Brina zas proměnil obyčejnou stránku bez reklam v jeden z nejvýnosnějších projektů v historii lidstva. Věřili byste tomu, že Google je tu už 13 let?

Prehistorie

Myšlenka na internetový vyhledávač oba studenty kalifornské univerzity Stanford napadla už dřív. V lednu roku 1996 tak na tehdejším velmi mladém internetu uvedla jeho první verzi - vyhledávač se strašným názvem BackRub.

Název se nelíbil nikomu, ani jeho autorům, a tak po měsících uvažování zaregistrovali značku Google. Ta je vlastně slovní hrátkou vycházející z termínu "googol" označující číslici ve které následuje po jedničce sto nul. Page s Brinem tak chtěli naznačit neomezené možnosti internetového vyhledávání. A nutno říct, že se jim to podařilo nejen naznačit.

V září 1998 tak byla založena společnost Google Inc. Společnost získala také prvního investora. Vložil do ní 100 000 dolarů. Ostatní investoři na sebe nenechali dlouho čekat.

Důležité momenty

V listopadu 1998 se poprvé objevila typická googlovská stránka. Zároveň byla najmuta garáž, která se stala první sídlem Googlu a také první zaměstnanec. Zakladatelé se věnovali vizím a programování, zaměstnanec údržbě.

V této formě však Google vydržel jen chvíli. O rok později už se stěhovali do reprezentativnějších prostor a společnost disponovala kapitálem 25 milionů dolarů. O další rok později už byl z Googlu největší vyhledávač na světě. Jeho index zahrnoval miliardu URL a pro Google to znamenalo krátkou koalici s tehdy populárním portálem Yahoo. V roce 2000 byl také spuštěn tehdy hlavní zdroj příjmu vyhledávače - služba AdWord, prostřednictvím které lidé nakupovali "reklamní slova". Reklama se pak zobrazovala napravo vedle výsledků vyhledávání.

V roce 2001 bylo spuštěno vyhledávání obrázků a Google začal pracovat na svém první hardwarovém zařízení. V roce 2002 byl spuštěn další reklamní nástroj. První internetová reklamní služba generovaná podle obsahu AdSense. V roce 2004 byl spuštěn Gmail a také první neúspěšný projekt Googlu - komunitní síť Orkut. Neúspěchy však byly ve značné menšině. Dalo by se tak i přesto říct, že do všeho do čeho se Google pustil, tam měl úspěch.

Zmapujeme planetu

Úspěchem bylo v roce 2005 spuštění Google Maps i Google Earth. Ve stejný rok spustil Google také službu Reader. Google se však také rozhlížel po internetu a hledal podobně nadějné služby, aby mohl stavět kostky dnes největšího internetového impéria. V roce 2006 tak kupuje za víc než půl druhé miliardy dolarů video streamovací službu YouTube a o rok později kupuje „první otevřenou platformu pro mobilní zařízení" Android.

Před třemi lety, tedy v roce 2008, představil Google ale nejen G1 - první mobilní zařízení s Androidem, ale také vlastní internetový browser Chrome.

A v roce 2011 se Google úspěšně pokusil napravit svou chybu v oblasti sociálních sítí a rozjel svou sociální síť Google Plus. A aby posílil svoji pozici v oblasti hardwaru a také v patentových sporech, kupuje výrobce mobilních zařízení Motorola.

Současnost

Po třináct let vývoje samozřejmě Google uvedl i řadu jiných revolučních či prostě vychytralých novinek. Díky svému vizionářskému, ale i velmi razantnímu chování na internetu se stal terčem vyšetřování antimonopolních úřadů  na celém světě. Na rozdíl od jiného giganta Microsoftu však zatím Googlu jeho dominance prochází.

V posledních měsících si lze všimnout i podstatně "státotvornějšího" přístupu šéfů Googlu k internetu. Vizionářství už je na ústupu a z úst Erica Schmidta můžeme slyšet nejen milá slova směrem k televizním korporacím ( které díky YouTube Google donedávna považovaly za parazita), ale také ostrá slova směrem k obhájcům anonymity na webu.

Zdá se, že i když je Google teprve v pubertě (připomeňme, že je mu třináct let), začíná si velmi dobře uvědomovat finanční hodnotu svého úspěšného růstu a tak odhazuje přílišnou zátěž v podobě ne zcela efektivních projektů. Zatímco Google TV má podle všeho stále zelenou, ukončen byl vývoj řady jiných projektů.

Těmi jsou například aplikace Google Desktop, služba Aardvark - diky které jste mohli hledat rady kvalifikovaných osob, Google SideWiki - umožňující komentovat webové stránky a dalších sedm menších projektů.

Práce stovek programátorů v kalifornském Googleplexu a dalších tisíců zaměstnanců Googlu po celém světě se tak soustředí spíše na stávající projektu a na udržování říše, která byla za 13 let existence vybudována. Uvidíme, jestli si i přesto Google udrží postavení vizionářské firmy. Každopádně dnes je slušné poznamenat: Všechno nejlepší Google.

 

Právě se děje

Další zprávy