Firmy zakazují Skype, hovory můžou být odposlouchávány

tl
26. 3. 2013 11:48
Některé ruské firmy zakazují zaměstnancům používat Skype. Kvůli odposlechům
Logo Skype. Ilustrační snímek.
Logo Skype. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Ruské tajné služby jsou schopné odposlouchávat hovory uskutečněné přes program Skype, který v současnosti využívá několik milionů uživatelů.

Deníku Vedomosti to řekli šéfové společností Peak Systems a Group-IB, kteří kvůli případným odposlechům už svým zaměstnancům zakázali Skype používat.

Odposlouchávat hovory ze Skypu je údajně možné od roku 2011, kdy komunikátor koupila společnost Microsoft. Do té doby byl celý program založen na protokolu P2P, který přímo propojuje dvě zařízení a neumožňuje třetí straně do spojení vstoupit.

V roce 2011 ale Microsoft tento protokol doplnil o technologii, která umožňuje šifrovací kódy generovat na serveru, a nikoliv v počítači nebo telefonu, kde je Skype používán. Při využití takové technologie již lze hovory teoreticky odposlouchávat.

Vedomosti tvrdí, že Microsoft přístup k šifrovacím kódům poskytuje nejen legitimně na popud soudu, ale také na základě pouhé žádosti. Podle ruských novin navíc není Skype odposloucháván pouze v Rusku, ale i v jiných zemích.

Microsoft připustil, že zpravodajským službám šifrovací algoritmus poskytuje, nicméně dodává, že samotný algoritmus odposlechy neumožňuje. Podle většiny odborníků ale znalost algoritmu možnost odposlouchávání značně usnadňuje.

Čínská verze Skypu vyhledává podezřelá slova

Další bezpečnostní problém Skypu objevil americký student informatiky Jeffrey Knockel, který odhalil, že čínská verze Skypu TOM-Skype v textové konverzaci uživatelů vyhledává určitá klíčová slova.

Pokud uživatel klíčové slovo v textu použije, TOM-Skype odešle na server upozornění. Na seznamu je podle Knockela okolo dvou tisíc klíčových slov, mezi nimiž se nachází i několik jmen a adres.  

Skupina aktivistů, novinářů a IT odborníků už v lednu letošního roku poslala Microsoftu otevřený dopis, ve kterém firmu žádá, aby dala jasně najevo, jakým způsobem komunikace přes Skype funguje a zda Microsoft poskytuje nějaké informace o komunikaci uživatelů třetím stranám. V dopise aktivisté také žádají, aby se vysvětlil vztah mezi čínskou vládou a TOM-Skype.

 

Právě se děje

Další zprávy