Exkluzivně: Rozhovor se šéfem herní televize PG24

Michal Sztemon
17. 4. 2007 0:00
Nahlédněte do zákulisí jediné herní televize u nás a ve východní Evropě vůbec.
Foto: Hratelně.cz

V minulém rozhovoru jste se dozvěděli něco o fungování profesionálního herního klanu, dnes se podíváme na internetovou herní televizi PG24 (www.pg24.tv). Člověkem nejpovolanějším je bezesporu Pavel "Baader" Hanáček, který celou televizi vede a stál i u jejího založení. Jaké pořady můžou hráči sledovat a co připravuje PG24 do budoucnosti?

Ahoj Baadere, můžeš se představit čtenářům Showbizzu?
Ahoj, jmenuji se Pavel Hanáček a v televizi PG24 zastávám funkci projekt manažera. To znamená hlavně přípravu nových pořadů, reportování reklamním partnerům a především vyhledávání nových moderátorek. 

Představ nám v krátkosti televizi PG24.
PG24 je televize zaměřená na počítačové hry, primárním cílem je nabídnout zajímavý program všem skupinám počítačových hráčů. Naladit ji můžete na internetu na stránkách www.pg24.tv, jak už z názvu vyplývá, vysíláme 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Foto: Hratelně.cz

Jak vznikl nápad rozjet u nás herní televizi?
Nápad vznikl zhruba před rokem a půl na cestě z CeBITu, měli jsme pocit, že na českém trhu podobný projekt chybí. Poté, co jsme se rozhodli televizi spustit, už byla realizace poměrně rychlá. Do čtyř měsíců jsme rozjeli zkušební vysílání, většinu času zabrala stavba studia, nákup techniky a konfigurace vysílacích serverů. Letos v únoru jsme oslavili první narozeniny.

Kolik lidí se podílí na provozu televize?
Náš štáb čítá asi dvacet lidí, od režiséra přes dramaturgy, kameramany, studiové techniky až po příležitostné moderátory. V podstatě všichni mají zkušenosti s počítačovými hrami, moderátoři jsou samozřejmě odborníci na danou hru.

Co můžou diváci na PG24 vidět?
Snažíme se pokrýt nejpopulárnější počítačové hry, od akčních her jako Call of Duty, Counter-Strike, přes strategie Starcraft: Broodwar a Warcraft III až po MMORPG hry jako World of Warcraft a Lineage II. Část programu tvoří nepočítačová témata blízká mladým lidem hudba, alkohol a zábava vůbec.

Foto: Hratelně.cz

Co diváky nejvíce zajímá?
Především je zajímá hra, kterou hrají, ale myslím si, že kvalitní moderátor dokáže diváky zaujmout u jakékoliv hry. Velkou výhodou naší televize je interaktivita moderátor v živém přenosu reaguje na dotazy diváků a ti tak můžou ovlivňovat průběh pořadu. Pro diváky je zajímavá i možnost, že každý z nich se může stát moderátorem, stačí mít odvahu a přijít k nám do studia s nápadem.

Například?
Jeden z našich pravidelných diváků přišel s nápadem vánoční reality show. Spočívalo to v tom, že jsme v přímém přenosu sledovali chování hráče World of Warcraft 5 dní hermeticky uzavřeného v televizním studiu. Velký ohlas také vzbuzuje poněkud netradiční pořad Deathův Koutek Demence. 

Jaké novinky připravujete?
Plánujeme pokrytí všech zásadních herních akcí, v nejbližší době náš česká kvalifikace World Cyber Games. Usilovně pracujeme na zbrusu novém webu televize, který zvýší komfort našich diváků. Právě teď je našim nejžhavějším projektem jarní reality show, ve které si hlavní roli zahraje pohledná dívka.

Foto: Hratelně.cz

To mě zajímá, můžeš prozradit víc?
Zatím bohužel ne. 

No dobrá, a co tebe osobně na práci pro televizi baví?
Největší adrenalin zažívám při živých přenosech z velkých herních akcí. Při vysílání z německého Hannoveru jsme vytvořili něco jako "Olympijské studio", což bylo náročné zejména na koordinaci s pražskou režií. Podobný stres jsem zažíval během pětidenního maratónu živých vstupů z Mistrovství České republiky v počítačových hrách na Invexu. Určitě tyto první živé přenosy nebyly bez chyb, ale nadšené ohlasy diváků nás utvrdily v záměru v nich pokračovat.

Fungují podobné televize i v zahraničí?
V Koreji vysílají dvě celoplošné televize zaměřené čistě na počítačové hry, v USA existuje G4TV a v Německu mají herní televizi GIGA TV. Ale v rámci Střední a Východní Evropy jsme jediný televizní projekt se zaměřením na počítačové hry.

Jak vidíš budoucnost televize PG24?
Směr, kterým se budeme v budoucnosti ubírat, závisí na dostupnosti vysokorychlostního internetu. Pokud počet uživatelů s rychlým připojením k internetu nebude odpovídat našim představám, budeme se snažit expandovat do satelitních a kabelových sítí. Věřím, že časem bude možné naši televizi přijímat v plné kvalitě i na mobilním telefonu.

Článek byl vytvořen ve spolupráci se společností ProGamers.

 

Právě se děje

Další zprávy