Assangeův spolupracovník smazal data Wikileaks

LP Fish
23. 8. 2011 16:15
Spory mezi šéfem WikiLeaks, Julianem Assangem a jeho bývalým mluvčím Danielem Domscheit-Bergem kulminují, Berg smazal část archivu Wikileaks
Julian Assange 2
Julian Assange 2 | Foto: Reuters

Bývalý mluvčí Wikileaks Daniel Domscheit- Berg, který organizaci opustil po vnitřních rozporech s Julianem Assangem dnes podle agentury Reuters oznámil zničení velkého množství dokumentů. Podle svých slov dokumenty zničil "kvůli ochraně zdrojů".

Daniel Domscheit-Berg po rozchodu s WikiLeaks vytvoříl vlastní obdobný projekt OpenLeaks.org. Ten si však nikdy nevybudoval důvěru informátorů a nepřišel s žádným odhalením, srovnatelným s kauzami WikiLeaks, jako video Collateral Murder nebo přepisy diplomatických depeší.

Nepodstatné informace?

Šéf Wikileaks Julian Assange vyhodil Daniela Domscheit-Berga minulý rok a od té doby se s ním často dostává do kontroverze. Mimo jiné zpochybňoval Assangovu verzi o tom, že se členové WikiLeaks snažili tři měsíce prolomit heslo na stánku s inkriminovaným videem a tvrdil, že heslo měl Assange od počátku. Kvůli údajnému předání těchto údajů je již několik měsíců zadržován americký voják Bradley Manning, hrozí mu 52 let vězení.

Zničených 3500 nepublikovaných souborů se týkalo informací ukradených Bank of America. Té v listopadu minulého roku klesly akcie na amerických kapitálových trzích o tři procenta, když se objevila informace, že ukradené informace budou zveřejněny.

Podle Domscheita-Berga šlo jen o "10-15% dokumentů a zbytek byl odpad z toho, co lidé poslali do systému." Na to reagoval Assange v prohlášení ve kterém oznámil, že jeho bývalý spolupracovník zničil 5GB informací z Bank of America, jejichž vlastnictví oznámil Assange v říjnu roku 2009. Kromě toho, podle nich Domscheit-Berg zničil také řadu dalších dokumentů, pocházejících z jiných úniků.

Úzké vazby na tajné služby

Konkrétně šlo podle něj o dokument dokazující, že americká vláda se chystá prosazovat svůj vliv ve více než 100 internetových společnostech a také řadu "úniků" ze zhruba dvaceti neonacistických organizací. Další z dokumentů, které prý zmizely byl seznam lidí, které USA vyřadily z letové přepravy směrem do USA a přeletu země. Domscheita-Berga Assange zároveň obvinil z příliš úzkých vazeb na tajné služby.

Domscheit-Berg se v roce 2009 pokusil provést proti Assangeovi převrat a zmírnit dopad zveřejňovaných informací. Většinou tvrdil, že tak činí s ohledem na bezpečnost zdrojů, kterou nemůže Assange zaručit a také proto, že Assange zveřejňuje informace po dohodě se svými mediálními partnery.

Za Assange se naopak postavila německý hackerský kolektiv Chaos Computer Club (CCC), jejíž členem donedávna Domscheit-Berg byl. Kolektiv uvedl, že ji používá pouze pro vlastní zviditelnění a vyjádřil přesvědčení, že jeho OpenLeaks nejsou dostatečně transparentní. Hackeři mu tak v podstatě tak vrátili jeho kritiku WikiLeaks.

 

Právě se děje

Další zprávy