Útok odvolán, Facebook přežije 5. listopad

LP Fish
12. 8. 2011 9:00
Nejznámější aktivistická hackerská skupina odvolala své plány na zničení Facebooku. Hodlají se věnovat "důležitějším" věcem
Foto: Anonymous

Rady, které byly proneseny na bezpečnostní konferenci DefCon, si zřejmě někteří z Anonymus vzali k srdci. Vzhledem k chaosu a škodám na obyčejných uživatelích, jaké by útok na největší sociální síť způsobil, se od něj rozhodli oficiálně odstoupit. Po halasném odhalení řady médií, že se tato skupina hackerů pokusí 5. listopadu zničit Facebook, je dnes zase všechno jinak.

"Po projednání na radě Anonymus jsme se rozhodli vzdát akci Facebook. To je vše", oznámil včera jeden z nejaktivnějších členů hackerské skupiny s přezdívkou Sabu prostřednictvím twitterového účtu skupiny. Většina ze starších hackerů se tak rozhodla proto, že se chtějí věnovat jiným činnostem, které jsou podle nich prospěšnější pro "jejich" věc.

Korupce v Brazílii

Na "operaci Facebook" se tak opět ukázalo, že hackeři nemají jasné vedení. Útok na největší sociální síť zřejmě proběhne, ale provede ho v menší míře některá z volných frakcí. Současnou situaci tak vystihuje tweet: " Operaci Facebook organizují někteří z Anonymus. To však neznamená, že s ní většina Anonymus souhlasí". Informoval o tom The Register.

Starší Anonymous se naopak snaží přilákat zájem médií k poslední krádeži 5G dat, které se týkají vyšetřování korupce v Brazílii. Podle dokumentů jsou do korupce zapleteny brazilské telekomunikační úřady, místní vláda a bohatí podnikatelé, americké korporace a tajná služba CIA.

A teď něco úplně jiného

Anonymous se tedy rozhodli nechat být symbol popkultury Facebook a místo něj zbourat … žebříčky hitparád. Oznámili totiž, že ve spojení s další hackerskou skupinou TeaMp0isoN, hodlají vydat písničku a udělat z ní celosvětový hit. Podle jejich slov, chtějí pokračovat v tradici, kdy dali aktivisté a revolucionáři svému poselství formu písně. S písní hodlají prorazit prostřednictvím YouTube a iTunes, ale cílem jsou i "stará média" jako jsou radio stanice.

"Jakmile se z písně stane hit, radio stanice mají povinnost ze zákona ho hrát. Budou porušovat zákon a dělat z lidí dál ovce?", ptají se ve společném prohlášení Anonymous  a TeaMp0isoN. Podle nich, pokud bude hudební průmysl písničku cenzurovat, může počítat s odplatou v podobně napadení stránek cenzorů.

 

Právě se děje

Další zprávy