Pomoc před pádem na dno. Co vše v Česku vyřeší záchranná síť sociálních dávek

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 14. 8. 2022 18:03
Momentálně jich je 32. Rozvětvený systém sociálních dávek v Česku pokrývá životní situace od těhotenství až po smrt. Letos je navíc k dispozici zvláštní pomoc v době války na Ukrajině. Aktuálně.cz přináší kompletní přehled dávek od českého státu, o které mohou lidé v průběhu svého života žádat.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Nezaměstnanost

Podpora v nezaměstnanosti. Když lidé přijdou o práci, mohou požádat sociální správu o podporu. Ta ji vyplácí lidem do 50 let pět měsíců, od 50 do 55 let osm měsíců a nad 55 let 11 měsíců. U zaměstnanců se počítá z průměrného měsíčního čistého výdělku za poslední dva roky, u živnostníků z vyměřovacího základu.

První dva měsíce se vyplácí 65 procent, další dva 50 procent a dále 45 procent. Pokud člověk odejde z práce bez vážného důvodu sám nebo dohodou, dostává 45 procent. Při rekvalifikaci, kterou zajistí úřad práce, je podpora 60 procent. 

Nedostanou ji lidé, kteří odešli z práce kvůli hrubému porušení pracovních povinností. Ani ti, kdo pracovali méně než 12 měsíců za uplynulé dva roky. 

Podpora při rekvalifikaci. Nárok na ni má uchazeč o zaměstnání, který se účastní rekvalifikace přes úřad práce. Podpora činí 60 procent průměrného měsíčního čistého výdělku z posledního zaměstnání. Pro živnostníky se podpora stanoví procentní sazbou z posledního vyměřovacího základu. 

Maximální výše podpory činí 0,65násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí roku, ve kterém uchazeč na rekvalifikaci nastoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy