Z Bulharska se stává křižovatka trhu s plynem

gaz
18. 1. 2008 15:40
Rusko dále zvyšuje svůj význam pro evropské odběratele
Konec dobrý, všechno dobré. Bulhaři a Rusové se nakonec dohodli.
Konec dobrý, všechno dobré. Bulhaři a Rusové se nakonec dohodli. | Foto: Reuters

Sofie - Bulharsko se připojí k projektu ruského plynovodu South Stream, který do Evropy bude ročně dodávat 30 miliard kubických metrů plynu.

Dohoda byla podepsána při návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Bulharsku.

"Jednání skončila úspěšně pro obě strany. Bulharské zájmy byly ochráněny," citovala agentura Thomson Financial bulharského premiéra Sergeje Staniševa.

Přijel i Medveděv

Jednání podle agentury Reuters neprobíhala lehce, protože Sofie žádala v bulharské části plynovodu většinový podíl.

Na nynější dvoudenní zahraniční cestu do Bulharska tak přijel Putina podpořit i šéf Gazpromu a prezidentův očekávaný nástupce v Kremlu Dmitrij Medveděv.

Bulharsko a Rusko se nakonec dohodly, že obě strany budou mít v bulharské části plynovodu 50 procent.

Nabucco z Blízkého východu

Ropovod South Stream má být dlouhý 900 kilometrů. Povede pod Černým mořem do bulharské Varny, kde se rozdělí na severní a jižní část. Jižní část zamíří skrze Řecko na jih Itálie. Severní část povede do Rakouska.

Podepsání smlouvy je pro Rusko podle analytiků velmi důležité, posílí to totiž jeho postavení na evropském plynovém trhu.

Vedle South Stream se totiž připravuje také konkurenční projekt plynovodu Nabucco, který má do Evropy skrze Ázerbájdžán a Turecko přivádět dodávky z Blízkého a Středního východu a severní Afriky.

Stejně jako South Stream povede i Nabucco přes Bulharsko.

Severní cesta

Kromě South Streamu plánuje Gazprom dodávat plyn do Evropy i plynovodem Nord Stream přes Baltské moře a Německo. Projekt se však potýká s odporem některých států, například kvůli obavám z dopadu na životní prostředí už tak velmi znečištěného Baltského moře.

V současné době teče ruský plyn do Evropy skrze Bělorusko a Ukrajinu. S oběma zeměmi se však Kreml neustále dohaduje na výši tranzitních poplatků, což například způsobilo přerušení dodávek na počátku ledna 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy