WTO: USA dvojími cly na čínské zboží porušily pravidla

ČTK ČTK
11. 3. 2011 21:35
Čína rozhodnutí přivítala, Washington rozsáhlý verdikt studuje
Ilustrační snímek pochází ledna 2011, kdy prezident Číny Chu Ťin-tchao oficiálně navštívil USA.
Ilustrační snímek pochází ledna 2011, kdy prezident Číny Chu Ťin-tchao oficiálně navštívil USA. | Foto: Reuters

Ženeva - Nejvyšší orgán Světové obchodní organizace (WTO) se zastal Číny ve sporu o obchodní sankce ze strany Spojených států.

Odvolací komise potvrdila tvrzení Číny, že dvojí odvetná cla na některé čínské zboží dovážené do USA porušují obchodní pravidla WTO. Čína rozhodnutí přivítala, Washington rozsáhlý verdikt studuje.

Šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Ron Kirk označil rozhodnutí odvolacího orgánu za přehnané. "Závěry pozorně studujeme, abychom jejich dopady plně pochopili," dodal Kirk.

Čína rozhodnutí přivítala a vyzvala USA, aby přestaly protidumpingová cla počítat dosavadním způsobem.

Odvolací orgán zamítl původní rozhodnutí jiné komise WTO, která Spojeným státům přiznala právo zavádět mimořádná cla na zboží, které Washington považuje za podhodnocené a dotované. Případ se týká reakce USA na zboží ze země, která není tržní ekonomikou a kde ceny ovlivňuje stát.

Pekingu se ale nelíbila metodika výpočtu protidumpingových cel, když je USA použily spolu s vyrovnávacími cly za dotace, a sankce tak byla dvojí.

Spor otevřela Čína v roce 2008. Týká se amerických cel na dovoz čínských ocelových trub, terénních pneumatik a tkaných pytlů.

Původní rozhodnutí vydala WTO loni v říjnu, kdy potvrdila právo zavést cla na zboží z netržní ekonomiky jako kompenzaci za neférové ceny a dotace. Nyní ale odvolací orgán nepodpořil všechny body odvolání čínské strany. Jeho závěry mají 241 stran.

Odvolání ukazuje na rostoucí sebevědomí Číny v globálním obchodním systému. Země již je největším exportérem na světě a druhou největší ekonomikou, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy