Vlastník T-Mobilu špicloval zaměstance i novináře

bh
30. 5. 2008 11:30
Aféra Deutsche Telekom sílí. Šéf jde na kobereček
Kai-Uwe Ricke důvod k úsměvu nemá. Policie ho vyšetřuje kvůli špiclování.
Kai-Uwe Ricke důvod k úsměvu nemá. Policie ho vyšetřuje kvůli špiclování. | Foto: Reuters

Berlín - Aféra Deutsche Telekom, vlastníka operátora T-Mobile, nabírá na obrátkách. Poté, co vyšlo najevo, že společnost sledovala své zaměstnance, je telekomunikační gigant podezřelý z prohledávání kont některých novinářů.

Na příští pondělí si proto spolkový ministr vnitra Wolfgang Schäuble povolal "na kobereček" šéfa Deutsche Telekom Reného Obermanna. Bude po něm chtít vysvětlit, jak firma nakládala s citlivými daty.

Ve čtvrtek provedla policie domovní prohlídku v sídle firmy v Bonnu a zaměřila se také na Obermannovu kancelář. Vyšetřování proti němu nicméně státní zastupitelství nevede.

Zatím je jasné jen to, že výpisy o telefonních hovorech některých zaměstnanců chodily na stůl managementu. Kromě toho Telekom používal i speciální software, a monitoroval tak prostřednictvím mobilů pohyb svých pracovníků.

Firma se ale také podle listu Süddeutsche Zeitung pomocí detektivní kanceláře zaměřila na členy dozorčí rady a vybrané novináře, kterým nechala prohledat konta. Snažila se tak údajně zajistit důkazy pro napojení žurnalistů na zdroje uvnitř koncernu.

Sídlo Deutsche Telekomu policie ve čtvrtek prohledala.
Sídlo Deutsche Telekomu policie ve čtvrtek prohledala. | Foto: Deutsche Telekom

Týdeník Der Spiegel dokonce uvedl, že na špionáži se pro Deutsche Telekom podíleli také bývalí experti z Ministerstva pro státní bezpečnost NDR, tedy obávané Stasi.

Čtěte v souvislostech: Deutsche Telekom znevýhodňuje konkurenci

Hmatatelný důkaz je zatím jediný: faktura na 359 tisíc eur vystavená berlínskou bezpečnostní agenturou. Proplatil ji v roce 2006 Obermann. Ten se ale hájí tím, že byl ve firmě teprve krátce a vyfakturované služby byly provedeny za jeho předchůdce, Rona Sommera.

"Takové praktiky bych nikdy neakceptoval," hájil se Sommer v deníku Financial Times Deutschland.

Předběžné vyšetřování ve věci porušení poštovního tajemství a ochrany osobních údajů je vedeno proti bývalému šéfovi koncernu Kai-Uwe Rickemu a expředsedovi dozorčí rady Klausi Zumwinkelovi, který nedávno kvůli jiné aféře rezignoval z postu šéfa Deutsche Post.

Čtěte více: Aféra šéfa Deutsche Post. Odejde kvůli podvodu?

 

Právě se děje

Další zprávy