Velká Británie ve stávce. Do ulic vyšli statisíce lidí

Redakce EKO, Reuters
24. 4. 2008 11:45
Zaměstnanci veřejných služeb nejsou spokojeni s platy
Téměř půl milionu lidí v ulicích. To Británie nezažila již deset let.
Téměř půl milionu lidí v ulicích. To Británie nezažila již deset let. | Foto: Reuters

Londýn - Velká Británie zažívá největší vlnu stávek za posledních deset let. Do protestů proti vládě se zapojilo 400 tisíc pracovníků veřejných služeb.

Práce se zastavily v rafinerii ve skotském Grangemouth, kde jsou lidé nespokojeni s výši důchodů.

Své výhrady proti Gordonu Brownovi má také 200 tisíc učitelů. Výuka se zastavila na třetině škol v Anglii a ve Walesu. "Po třech letech růstu mezd nižším než je inflace je na čase upozornit na problémy," prohlásila předsedkyně odborů Christine Blowerová.

Premiér Gordon Brown, jehož popularita pomalu klesá, považuje stávku za "velmi politováníhodnou". Pracovníci veřejných služeb jsou však dlouhodobě nespokojeni s rostoucími cenami a žádají výhodnější dohody.

 
Foto: Reuters
Čtěte také: 
Brown představil priority vlády: bydlení a vzdělání

Přidali se členové pobřežní stráže a nespokojenost vyjadřuje i sto tisíc zaměstnanců ministerstev. Jejich vůdce Mark Serwotka tvrdí, že vina je na straně vlády.

"Zaměstnanci veřejných služeb jsou pod neustálým tlakem ze strany vlády - rušení míst, privatizace, nižší důchody," vysvětluje Serwotka důvody, které vedou k protestům.

Před premiérem Gordonem Brownem tak leží těžký úkol. Musí přesvědčit občany i poslance z vlastních řad, že nepopulární reformy Velká Británie opravdu potřebuje.

 

Právě se děje

Další zprávy