V šatech z Asie přišlo riziko rakoviny

Tomáš Fránek
6. 12. 2006 0:00
Brno - Úřady zkoumají textil dovezený z Asie, v němž na Slovensku a v Polsku našli odborníci velké množství rakovinotvorné látky.
Americký Senát zamítl návrh dohody, která by stabilizovala obchodní vztahy s Vietnamem. To je pro George Bushe velká porážka ve chvíli, kdy se účastní obchodního summitu o budoucnosti Asie.
Americký Senát zamítl návrh dohody, která by stabilizovala obchodní vztahy s Vietnamem. To je pro George Bushe velká porážka ve chvíli, kdy se účastní obchodního summitu o budoucnosti Asie. | Foto: Reuters

Po hračkách pro děti a některých potravinách se tak karcinogenní látky objevily také v oblečení.

Nadměrné hodnoty karcinogenů objevili slovenští odborníci například v dívčích šatech, v soupravách pro chlapce nebo v chlapeckých slipech a boxerkách. Také v Polsku byly tyto látky v dětském oblečení.

Slipy, rukavice, šaty

"Při výrobě byla použita azobarviva, která v případě, že se dostanou do těla člověka, mohou způsobit i rakovinu. Podle směrnice Evropské unie nesmí obsah azobarviv v textilních a kožených výrobcích překročit 300 miligramů na kilogram. Při zkouškách byly tyto hodnoty několikanásobně překročeny," uvedl Matěj Polák z Výzkumného ústavu textilní chemie Chemitex v Žilině, který výrobky testoval.

Infobox
Autor fotografie: Profimédia

Infobox

CO JSOU AZOBARVIVA

  • Azobarviva jsou nejpočetnější a nejdůležitější skupinou organických barviv, zahrnující všechny odstíny od žluté po černou. Azobarvivy je možno barvit téměř všechny druhy přírodních, chemických a syntetických vláken, plastů, usní, papíru, výrobků z pryže a dalších.
  • Evropská komise schválila směrnici, která od 30. června 2004 zakazuje marketink a používání vybraných nebezpečných "azobarviv.
  • EU už v červenci 2002 omezila marketink a používání velkého počtu jiných karcinogenních azobarviv. Tato azobarviva byla v minulosti hojně používána, jejich výroba je snadná a levná.

Barvení výrobků pro děti těmito látkami zakazuje v Česku vyhláška Ministerstva zdravotnictví.

Problémy s karcinogenními barvivy, jejichž používání zakazuje směrnice Evropské unie, se objevily také u textilního zboží v západní Evropě.

Úřady ve Francii a Německu tak zakázaly prodej cyklistických a pracovních rukavic vyrobených v Pakistánu a Číně.

"Hrozilo nebezpečí otravy, při výrobě rukavic byla použita zakázaná azobarviva. Množství chrómu VI, což je nebezpečná chemikálie způsobující selhání jater a ledvin a také rakovinu těchto orgánů, přesahuje povolené limity," uvedly německé úřady ve svém varování v celoevropském systému Rapex.

Německo také zakázalo právě kvůli použití zakázaných azobarviv prodej látkové panenky.

Nebezpečí pro děti

Nebezpečné látky se objevují také v dalších výrobcích. "Nejčastěji jde o hračky a další výrobky pro děti," uvedla mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová.

Česká obchodní inspekce tak například v listopadu zakázala v České republice prodej dětské ohrádky Standard, protože obsahuje vysoké množství nebezpečných ftalátů. Tyto chemické látky mají nepříznivý vliv na vývoj mužských a ženských pohlavních orgánů a mají toxické účinky na buňky varlat.

Problémy se objevily také ve výrobcích pro dospělé. V rukojetích laciných šroubováků, kleští i dalšího nářadí prodávaného na českém trhu odhalili odborníci zase polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU).

Hračky barvit? Ano, ale jen něčím - Ilustrační foto
Hračky barvit? Ano, ale jen něčím - Ilustrační foto | Foto: CNN Money

To jsou karcinogenní látky, které se při držení v umaštěné ruce mohou uvolňovat do kůže. Využití těchto látek bude omezeno až od roku 2010.

Za prodej výrobků obsahujících nebezpečné látky hrozí od května letošního roku v Česku pokuta až do výše 50 milionů korun. "Vysoká hrozba pokuty by měla od prodeje takových výrobků odrazovat," uvedla Fléglová.

Škodlivých výrobků je víc

Úřady přitom po celé Evropě odhalují čím dál víc zdraví škodlivých výrobků. Zatímco v roce 2004 členské státy EU do systému Rapex nahlásily 468 nebezpečných výrobků, tak loni se jejich počet zvýšil na 847.

A často hlášeným výrobkem hned po elektrických spotřebičích byly loni právě hračky pro děti a šidítka a chrastítka pro kojence, které obsahovaly rakovinotvorné látky.

Problémy s rakovinotvornými látkami mají také potravináři. Letos už potravinářská inspekce zakázala prodej několika tun arašídů, ve kterých objevila aflatoxiny.

Aflatoxiny patří do skupiny takzvaných mykotoxinů a vznikají jako produkty plísní. Pro lidské zdraví jsou nebezpečné, protože jsou považovány za karcinogenní.

 

Právě se děje

Další zprávy