V GM padlo rozhodnutí: zavře se Opel v Antverpách

Monika Horáková
21. 1. 2010 15:25
O práci přijde kolem 2 600 zaměstnanců.
Foto: Reuters

Antverpy - Už je to definitivní. To, o čem se v poslední době neoficiálně mluvilo, se dnes potvrdilo: Továrna Opel v Antverpách bude během letošního roku uzavřena. Oznámilo to vedení General Motors. O zaměstnání přijde odhadem 2 600 osob.

Podle pozorovatelů se takový krok dal očekávat. Koncern již dříve oznámil, že během následujícího roku plánuje zrušit až 8 000 pracovních pozic. Změny se mají dotknout zejména poboček v Německu a Belgii.

Pobočka Opelu v Antverpách bude podle informací agentury Reuters fungovat pravděpodobně do června 2010. Pak po více než osmdesáti letech své existence zdejší automobilka, která svého času zaměstnávala až 7000 lidí, zanikne.

O záchranu se snaží i vláda

Kvůli jejímu uzavření se dnes odpoledne sešla také místní vláda. Ta přislíbila záruku na úvěry ve výši pět set milionů eur, pokud by tak mohla budoucnost místního Opelu zachránit. Výroba modelu Astra se ale z Antverp s největší pravděpodobností přesune do německé Bochumi.

Koncern General Motors zaznamenal v letech 2005-2008 ztrátu ve výši 88 miliard dolarů. Americká vláda přislíbila pomoc, podmínkou je však restrukturalizace v rámci koncernu.

Antverpy nejsou prvním belgickým městem, které přišlo o velkou automobilku. V roce 1997 byla v sousedství Bruselu uzavřena továrna značky Renault. 

  

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy