V Aténách začne velká privatizace s českou účastí

ČTK ČTK
30. 7. 2013 16:10
Ve firmě, která sázkový monopol převezme, působí i podnikatel Jiří Šmejc.
Foto: Reuters

Atény - Řecko v úterý uzavřelo dlouho odkládanou dohodu o prodeji státních loterií, a otevřelo tak cestu k privatizaci státního sázkového monopolu OPAP. Prohlásil to šéf řecké agentury pro privatizaci Stelios Stavridis.

Převzetí OPAP chce dokončit česko-řecká investiční skupina Emma Delta, ve které působí i český investor Jiří Šmejc.

Dohoda o provozování loterií je pro Řecko důležitá pro to, aby svým mezinárodním věřitelům, to znamená Evropské unii a Mezinárodnímu měnovému fondu, ukázalo, že dělá pokroky v programu prodeje státního majetku, a plní tak jednu z podmínek úvěrové pomoci.

"Dokončení dohody o státních loteriích otevírá cestu k úspěšnému dokončení privatizace OPAP," sdělil podle Reuters Stavridis.

Půjde o první privatizaci

Řecko z prodeje státních loterií získá 190 milionů eur (4,9 miliardy Kč). Dalších 652 milionů mu vynese prodej třetinového podílu v OPAP. Na prodeji tohoto podílu se Atény v květnu dohodly se skupinou Emma Delta.

Spory o poplatky, které bude OPAP platit svým partnerům za technologie a tiskařské služby, ale dokončení privatizace i prodej loterijních licencí komplikovaly. Česko-řecký fond žádal partnery, aby poplatky snížili. Řecká privatizační agentura však tvrdila, že podmínky se nezmění, a varovala, že jestli nedojde k podpisu dohody o prodeji loterií, privatizace OPAP se neuskuteční.

Potíže při privatizaci OPAP by pro řeckou vládu představovaly další vážný problém. Jde totiž o první velkou privatizaci, kterou po Aténách požadují věřitelé v rámci svého záchranného programu v sumě 240 miliard eur.

Prodejem podílu v OPAP se zadlužená jihoevropská země přiblíží cílové částce 1,6 miliardy eur (41,4 miliardy Kč), kterou má v letošním roce získat z prodeje státního majetku. Atény měly z privatizací původně letos získat víc, mezinárodní věřitelé jim ale po neúspěchu s prodejem řeckého státního plynárenského podniku DEPA cílovou částku snížily.

 

Právě se děje

Další zprávy