USA žízní, Kanada vodu prodat nechce

Michal Najman
17. 9. 2006 12:00
Toronto - Jedna země má vody nadbytek, jejímu jižnímu sousedovi naopak dochází. Obchod však zatím nepřichází v úvahu. Voda není na prodej.

Kanada má podle některých odhadů až 20 procent světových zásob čerstvé vody. Na jejím uzemí přitom žije pouze půl procenta světové populace. Vody tak má výrazný nadbytek, prodej však podle politiků i výzkumů veřejného mínění nepřichází v úvahu.

Jihozápad Spojených států trpí již několik let urputným suchem. Řeka Colorado River, nejdůležitější zdroj pitné vody pro jižní Kalifornii a Arizonu, ztratila polovinu svého průtoku za posledních několik let.

Američané proto upírají zraky k severnímu sousedu, který vodními zdroji oplývá.

"Kanaďané nám prodávají spoustu nafty, více než Saúdská Arábie. Osmdesát šest procent plynu pochází z Kanady. Kupujeme od nich také uran a mnoho dalších surovin - všechny neobnovitelné. Voda, tedy dokud prší, je obnovitelná," řekl BBC bývalý americký velvyslanec v Kanadě Paul Cellucci.

"Vždy se musím divit, když slyším, že právě vodu - obnovitelný zdroj - nám však prodat nechtějí, a to za žádnou cenu" dodává Cellucci.

Bývalý premiér provincie Alberta Peter Lougheed je striktně proti prodeji vody.
Bývalý premiér provincie Alberta Peter Lougheed je striktně proti prodeji vody. | Foto: wikipedia.org

Obchod nebude

Sněhem pokryté vrcholky kanadských skalistých hor skrývají masivní ledovce. Oteplování však působí na jejich tání a jejich objem se rok od roku zmenšuje. Až jednou roztají úplně, už nikdy se neobnoví. Tak zní jeden z argumentů, proč vodu neprodávat.

Bývalý premiér kanadské provincie Alberta Peter Laugheed odhaduje, že tlak USA na prodej vody bude v příštích třech letech sílit.

"Bylo by od nás hloupé prodávat vodu jen proto, že jí nyní máme přebytek," tvrdí Laugheed. "Je to nejkontroverznější téma, se kterým jsem se setkal. Chci své spoluobčany připravit na tlak a snahy sousedů," dodává.

Poslední výzkum ukázal, že 70 procent populace stojí za ním.

Kanaďané zatím svou vodou velmi plýtvají. Spotřebovávají dvakrát více než Francouzi a například čtyřikrát více než Švédové.

Foto: Aktuálně.cz, Mezinárodní institut pro hospodaření s vodou

 

Právě se děje

Další zprávy