USA nechce prodat přístavy Arabům

Michal Najman
27. 2. 2006 10:04
Washington - Dubajská státem vlastněná společnost chce zakoupit šest klíčových přístavů v USA. Kongresu se však koupě nelíbí a považuje ji za ohrožení bezpečnosti.
Letecký záběr přístavu v Baltimoru.
Letecký záběr přístavu v Baltimoru. | Foto: logfac.com

Aby uklidnila rozbouřené politické vody, společnost souhlasila se 45denním zkoumáním bezpečnostních aspektů transakce.

"Musí proběhnout opravdové vyšetřování," řekl republikánský senátor Peter King. Ten byl jedním z těch, který šel proti vůli prezidenta a prodej neschválil. Senátoři se domnívali, že převod majoritních podílů v šesti klíčových přístavech z britských rukou do rukou arabských šejků by znamenal ohrožení bezpečnosti.

Bush sám je prodeji nakloněn. Jeho administrativa tvrdí, že obchod byl důkladně prověřen a není potřeba dalších zkoumání. Když se však později rozpoutala bouře národních vášní, administrativa ustoupila. Uvědomila si, že 45denní zkoumání uklidní politickou bouři a obchod pak proběhne hladce.

"Čas navíc umožní více lidem poznat fakta. Až je poznají, uvědomí si, že jde jen o obchod, kde bezpečnostní rizika nehrozí," řekla poradkyně Bílého domu pro národní bezpečnost Frances Townsendová pro Fox News.

Dubajská společnost plánuje dokončení převzetí společnosti Peninsular & Oriental Steam Navigation se sídlem v Londýně ve čtvrtek. Cena transakce činila 6,85 miliard dolarů. To však bylo před komplikacemi s převodem šesti z celkových 29 přístavů.

Jedná se o přístavy v New Yorku, New Jersey, Filadelfii, Baltimoru, Miami a New Jersey.

 

Právě se děje

Další zprávy