UniCredit a Česká pojišťovna zatím vyplatily 21 miliard

rg
5. 12. 2007 16:45
O dotace se může žádat do poloviny prosince.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: UniCredit Bank Group

Praha - Bankovní domy UniCredit Bank a Česká pojišťovna letos vyplatily již 21,42 miliardy korun v rámci národních a evropských dotačních programů. Ministerstvo financí stanovilo, že žadatelé mají čas podat dokumentaci potřebnou k proplacení výdajů za rok 2007 nejpozději do pátku 14. prosince.

Konsorcium UniCredit Bank a České pojišťovny zajišťuje výplaty prostředků státního rozpočtu a strukturálních fondů Evropské Unie od začátku letošního roku. V červnu 2006 totiž úspěšně prošlo výběrovým řízením Ministerstva financí. Vplacení schválených dotací z fondů Evropské unie a z prostředků státního rozpočtu bude toto konsorcium pro Ministerstvo financí ČR zprostředkovávat až do roku 2010.

Antimonopolní úřad tento týden znovu potvrdil UniCredit Bank (dříve HVB Bank) a Českou pojišťovnu jako správce více něž 100 miliard korun z evropských fondů. Na tendr ministerstva financí si stěžovala Česká spořitelna, původní správce, který v nové soutěži neuspěl.

Pobočky UniCredit i ČP očekávají zvýšený zájem. Situaci by rovněž měla zvládnout centrála prostřednictvím Evropského kompetenčního centra (EKC), které výplaty koordinuje, schvaluje i finalizuje. Ředitel EKC UniCredit Zdeněk Jana říká, že podle vývoje v podávání žádostí od začátku roku lze v prosinci nápor očekávat.

Nárůst zájmu je patrný již z předchozích měsíců. V říjnu bylo vyplaceno 3,6 miliardy, v listopadu pak 3,8 miliardy korun. Oproti tomu v lednu byla vyplacena necelá jedna miliarda.

 

Právě se děje

Další zprávy