Svět čeká největší recese od 70. let, míní finanční obr

djl, BBC
22. 4. 2008 8:20
Singapurská firma vstoupila do Citigroup a UBS
Pohled na městský stát Singapur
Pohled na městský stát Singapur | Foto: Reuters

Singapur - Stávající finanční krize může vést až k nejhorší recesi za posledních 30 let, varuje singapurská státní investiční firma GIC.

Zároveň s tímto varováním se potvrdilo, že díky "krizovým" vstupům do světových bank se GIC dostává mezi největších investory planety.

Investice do bank se má vrátit

Tony Tan, šéf GIC se nechal slyšet, že svět čelí období "extrémní nestability". Svět se podle něj krizi nevyhne, pokud největší ekonomiky velmi rychle nepřijmou záchranná opatření.

"Brzy můžeme stát tváří v tvář recesi, která bude delší a hlubší než jakákoli recese z posledních 30 let," prohlásil Tan podle BBC.

Jeho firma investovala několik miliard dolarů z vlastních zdrojů do velkých západních bank, které se dostaly do problémů. Konkrétně do švýcarské UBS a do americké Citigroup.

Ty jsou jedněmi z nejpostiženějších bankovních ústavů, které doplatily na hypoteční krizi. Citigroup vykázala za první kvartál letošního roku druhou nejvyšší ztrátu ve své historii poté, co kvůli takzvaným sub-prime hypotékám odepsala 12 miliard dolarů.

"Spoléháme na to, že se nám investice do těchto bank vrátí poté, co se stabilizují světové trhy a výkon ekonomik se vrátí na normální úroveň," komentoval Tan investice GIC.

Foto: Ondřej Besperát

Podle údajů firmy se tato investice pohybovala okolo sta miliard dolarů, podle analytiků však dosáhla částka za podíly v bankách až 300 miliard dolarů. GIC se tak pravděpodobně zařadí mezi tři největší investiční společnosti na světě.

Bank of England odhalila plány

Zatímco singapurská firma se na krizi snaží vydělat, britská centrální banka v pondělí zveřejnila další plán boje proti finančním problémům.

Anglickým bankám nabídne možnost dočasně vyměnit jejich hypoteční dluhopisy za méně rizikové státní dluhopisy v objemu až 50 miliard liber.

Centrální banka věří, že to je potřebný krok k tomu, aby si banky začaly znovu věřit a znovu se tak rozhýbal mezibankovní trh. Podle některých analytiků však Bank of England účinnost svého řešení přeceňuje.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy