Češi smí vyrobit víc mléka, cenou to však nehne

Petr Havel (spolupracovník redakce)
6. 12. 2007 10:50
EU navýší kvóty, pro české mlékaře málo
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Čeští zemědělci budou moci v příštím roce vyprodukovat o 50 milionů kilogramů mléka více než dnes. Evropská Komise rozhodla od dubna 2008 navýšit současné mléčné kvóty - a to o dvě procenta.

Podle prvního náměstka ministra zemědělství Ivo Hlaváče se na tom shodla neformální rada ministrů zemědělství členských zemí EU. Česká strana společně se státy Visegradské čtyřky prosazovala přitom podle Hlaváče navýšení kvót o čtyři procenta.

"Tento návrh ale neprošel, většina zemí se shodla na zvýšení kvót o dvě procenta od dubna příštího roku s tím, že od marketingového roku 2014/2015 budou kvóty na výrobu mléka zrušeny úplně," konstatoval Hlaváč.

Pomoc mlékařům? Snad

Ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec soudí, že administrativní navýšení produkce mléka tuzemským zpracovatelům určitě pomůže.

"Věřil jsem však, že bude vyšší - hovořilo se také o pěti procentech," komentoval Němec. Dvouprocentní navýšení výroby mléka podle jeho názoru nebude mít na současnou situaci na trhu s mlékem ve světě ani v Evropě příliš velký vliv.

"Pro Česko to ale znamená, že lze zpracovat navíc asi 54 milionů kilogramů mléka ročně," říká představitel mlékáren.

Ideální by přitom bylo podle Němce za situace, kdy si trh žádá mléčnou surovinu, výrobu této komodity neregulovat a mléčné kvóty zrušit dříve než plánuje EU.

"Chápu ale, že mléčná kvóta má nějakou hodnotu, je to majetek, který se prodává a kupuje, takže okamžité zrušení asi není možné," podotýká šéf mlékárenského svazu.

Cesta správným směrem

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Miroslava Jirovského je dvouprocentní navýšení kvót "krok správným směrem". Pětiprocentní nárůst kvót ale odmítá. Podle Jirovského je třeba do doby úplného zrušení kvót produkci mléka navyšovat postupně, a to za současného snižování penalizace za překračování kvót.

"Tak lze navyšovat užitkovost skotu a postupně odstraňovat obavy ze sankcí za překročení povolené výroby," tvrdí Jirovský.

Právě odpuštění penalizace za mírné překročení přidělených kvót může přitom znamenat další potenciál pro nárůst produkce mléka. Zatímco o zvýšení kvót o dvě procenta je ale podle Hlaváče prakticky rozhodnuto, o tom, zdali bude možné bez sankcí překročit výrobu o jedno, dvě či například pět procent, jasno ještě není.

Národní mléčná kvóta pro ČR činí v současné době zhruba 2,7 miliardy kilogramů mléka ročně. V letošním roce přitom Česká republika podle odhadu zemědělského svazu tuto kvótu zcela nevyčerpá, a to přibližně o půl procenta.

Kromě Česka současné kvóty podle Jirkovského neplní celá řada dalších zemí EU, například Francie, Portugalsko, Slovensko, Itálie, Velká Británie, Maďarsko nebo Švédsko. Důvodem je přitom většinou obava zemědělců ze sankcí za překročení kvót.

 

Právě se děje

Další zprávy